Expert tror inte att monopolet måste offras

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-06-05

Finland har haft gårdsförsäljning sen 1995. Arkivbild.

Regeringen bedömer inte att gårdsförsäljning hotar det svenska alkoholmonopolet.

Finlands system för gårdsförsäljning har tidigare prövats och accepterats av EU-domstolen. Men det finns osäkerheter.

Ett lagförslag om gårdsförsäljning kommer att läggas av regeringen i sommar. Blir det verklighet är det inte längre bara Systembolaget som får sälja alkohol utan även hundratals andra, småskaliga, svenska öl-, vin- och spritproducenter.

En del menar att det innebär en risk för att det svenska alkoholmonopolet bryts upp och att Sverige måste tillåta också andra mer storskaliga och även utländska producenter att få sälja alkohol.

Jörgen Hettne, professor i handelsrätt vid Lunds universitet, bedömer inte att det svenska alkoholmonopolet är hotat, och lutar sig mot Finland som har haft gårdsförsäljning sedan 1995.

– EU-domstolen har prövat Finlands system. De har också ett detaljhandelsmonopol, Alko, och sen har de vid sidan om kunnat ha ett särskilt tillståndssystem för gårdsförsäljning, säger Jörgen Hettne.

Hundratals tillverkare

I Sverige föreslås dock att allt från öl och cider till sprit ska gå att köpa. I Finland är det bara frukt- och bärvin samt ”hantverksöl” som får säljas på gårdarna.

Regeringen bedömer därtill att omkring 600 svenska tillverkare omfattas, och det relativt stora antalet kan innebära en osäkerhet om frågan hamnar i EU-domstolen, enligt Hettne.

– Men i det svenska systemet har man, till skillnad från i det finska, infört kraftiga kvantitativa begränsningar, som gör att det inte ska vara en försäljningskanal utan det ska vara besöket på gården som är i centrum, säger han.

Två olika frågor

Jörgen Hettne tror inte att en tvist i EU-domstolen skulle innebära att Systembolagets monopol omprövas.

– Min bedömning är inte att man blandar ihop de olika frågorna och säger att hela detaljhandelsmonopolet måste offras.

I stället skulle det bli en separat prövning av villkoren för gårdsförsäljningen, säger han. Det var också det som skedde när Finlands system prövades. Hade de finska villkoren för gårds­försäljning underkänts, hade tillstånds­systemet för gårds­försäljning behövt ändras, inte alkohol­monopolet Alko, menar Hettne.

Det har att göra med att monopolet i huvudsak styrs av artikel 37 i EU-fördraget, medan gårdsförsäljning regleras i artikel 34 och 36.

– Jag ser det som två olika frågor, säger Jörgen Hettne, som även var expert i 2010 års utredning om gårdsförsäljning.