Fritzon om EU-kvittona: Vi följer bestämmelserna

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-02

EU-parlamentariker har ett generöst tillägg på 50 000 kronor i månaden – ovanpå lönen på 90 000 kronor.

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon lovade inför förra EU-valet att redovisa sina kvitton.

– Vi samlar alla våra kvitton, lämnar över dem till revisorn som granskar dem och sen görs det en revisionsberättelse, säger hon nu i Aftonbladets ”Utfrågningen”.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


Ledamöterna är inte skyldiga att redovisa hur det så kallade kontorstillägget de får på 4 950 euro i månaden använts. Trots det har flera ledamöter som fått pengar över skänkt bort dem till Ukraina – och det handlar om hundratusentals kronor, enligt SVT.

En av dem som inte visar upp sina kvitton är Heléne Fritzon.

– Jag har gjort precis det som jag lovade att vi skulle göra. Vi samlar alla våra kvitton, lämnar över dem till revisorn som granskar dem och sen görs det en revisionsberättelse. Vi lägger också ut det på hemsidan, säger hon.

Vad har du köpt för de här pengarna, det handlar om väldigt mycket pengar?

– Man måste ha ett kontor och det kostar pengar. Man har utöver det anställda så man har behov av datorer och kontorsmaterial. När vi har möten i Bryssel och arrangerar ett event kanske vi vill bjuda på kaffe, vi vill se till att vi har någon seminarieledare som håller en inledning och pratar. Men vi följer bestämmelserna om när det ska användas.

Om en vecka avgörs valet.

Moderaternas Tomas Tobé vill se ett ”Team Sweden” i Europaparlamentet. Vad säger du om det?

– Jag blir lite förvirrad. För tre veckor sedan sa han  i en intervju att han jättegärna samarbetade med mig och inte Sverigedemokraterna. Sedan fick vi en debatt om trollfabriker. Då skickade han ut en ny kontaktannons och skrev att han vill samarbeta med både Socialdemokrater och Sverigedemokrater. Då säger jag nej tack. Vi samarbetar inte med partier som har högerpopulistiska och högerextrema uppfattningar.

Heléne Fritzon vill inte samarbeta med SD.

En av de stora frågorna i EU just nu är stödet till Ukraina. Både Frankrikes president Emmanuel Macron och Estlands premiärminister Kaja Kallas har lyft frågan om att skicka trupper till fronten.

Tycker du att länder i EU ska skicka trupper?

– Jag tycker man ska ge humanitärt stöd. Men det militära stödet ska framför allt vara det som Zelenskyj i Ukraina har frågat efter: vapen och ammunition.

Borde Ungern uteslutas ur EU?

– Jag tycker att man ska ha regler för, om vi har länder som gör till exempel som Ungern, att man nedmonterar demokratin. Att man ger sig på journalister, media, akademi. Att man jagar hbtqi-personer. Att man splittrar, att man nedmonterar demokratin. Då tycker jag att det ska finnas en exit. Det har vi inte i EU.

Ska det bli förbjudet för partier att sprida politiska budskap anonymt?

– Ja. Och det har jag ju föreslagit. Enkelt uttryckt, jag vill att det ska vara en riktig person bakom en IP-adress. Sen kan man ju ha fler konton och sätta olika namn på dem. Men aldrig någonsin anonyma konton, säger Heléne Fritzon.

Fritzon konstaterar att marknaden sätter bensinpriset.

Vad tycker du att maxpriset på en liter bensin och diesel ska vara?

–  Vi har ju en marknad som ska sätta priset. Vi är beredda att föreslå ett Sverigebränsle där man kompenserar för att det under en tid faktiskt är dyrt att göra omställningen.

EU har kommit överens om en migrationspakt och tanken är att färre människor ska ta sig till Europa. Socialdemokraterna har varit med och drivit igenom pakten. I den finns det också en möjlighet för länder att betala i stället för att ta emot människor i den här omfördelningen som ska ske.

Tycker du att Sverige ska betala i stället för att ta emot människor?

– Det blir den svenska regeringen som ska fatta det beslutet. I Europaparlamentet har jag röstat för en gemensam migrationspakt och den är jätteviktig. Jag var migrationsminister under migrationskrisen. Då fanns det länder som Sverige, Tyskland och Nederländerna som tog sitt ansvar. De som redan har tagit ett väldigt stort ansvar ska då inte behöva göra det på samma sätt, utan då ska andra länder gå in.

Heléne Fritzon och Annika Strandhäll under valvakan 2019.

När grät du senast?

– Nej, men det är väldigt personligt. Det händer. Jag kan vara ganska tuff som politiker, men att vara människa är också väldigt viktigt. Jag lever i en väldigt stor familj med många viktiga, angelägna relationer. Då är det både skatt och gråt. Det är det fina med att leva i en stor familj.