Netanyahu i påskhälsning: Ökad press på Hamas

TT-AP

Publicerad 2024-04-21

Israel ska öka trycket – både militärt och politiskt – på terrorstämplade Hamas de närmaste dagarna, enligt premiärminister Benjamin Netanyahu.

Dödssiffran efter israeliska attacker mot södra Gaza steg under söndagen.

Premiärminister Netanyahus utspel på söndagen kom i samband med att Israel firar den judiska påsken pesach. I en videoinspelning hotade han med att Israel ska ”utdela ytterligare och smärtsamma slag” mot Hamas.

– De närmaste dagarna kommer vi att utöka det militära och politiska trycket på Hamas, för det är det enda sättet att befria dem som tagits som gisslan, sade Netanyahu.

Israels premiärminister har flera gånger tidigare upprepat att den israeliska militären ska angripa staden Rafah i södra Gaza, trots krav på återhållsamhet från Israels allierade.

Den israeliska arméns talesperson Daniel Hagari sade senare på söndagen i ett tv-sänt uttalande att ”Israels befälhavare har godkänt nästa steg i kriget” utan att ge ytterligare information om vad budskapet innebär.

Även Hagari konstaterade att fritagande av gisslan är en prioritet för Israel:

– Vid den judiska påsken har det gått 200 dagar av fångenskap för våra gisslantagna. Vi ska strida till dess att ni kommer hem till oss.

Samtidigt pågår intensiva israeliska räder mot mål i Gaza. Över 20 personer, varav 18 barn, har dödats under israeliska militära angrepp natten till söndagen i bland annat gränsstaden Rafah. Tidigare i helgen uppgav Gazamyndigheter, som styrs av Hamas, att nio personer dödats, varav fem barn, av israeliska styrkor.