Dom efter dubbla explosioner i Stockholm

Publicerad 2023-07-07

Restaurangens entré fick stora skador.

I januari skedde två uppmärksammade explosioner i Kista och på Södermalm i Stockholm.

Nu döms fem personer för inblandning i sprängningarna.

Händelsen kan kopplas till konflikten mellan två kriminella nätverk.

Under vinter inträffade flera våldsamma dåd i Stockholm som kan kopplas till konflikten om narkotikamarknaden i Sundsvall mellan Rawa ”Kurdiska räven” och Mikael ”Greken” Tenezos.

Nu döms fem män av Solna tingsrätt för att på olika sätt varit delaktiga i två uppmärksammade sprängningar i Stockholm tidigare i år. I samband med en husrannsakan i Sundsvall i slutet av januari hittade polisen tre så kallade termosbomber. Man hittade även tre 12-voltsbatterier som kan kopplas till bomberna i Stockholm.

– Tingsrätten har funnit det utrett att sprängningarna och hanteringen av sprängmedel har varit en del i den konflikt mellan två nätverk som sedan slutet av 2022 har resulterat i ett stort antal våldshändelser i Stockholmsregionen, säger rättens ordförande rådmannen Alexander Nilsson.

Risk för dödlig utgång

Den 17 januari detonerade en egengjord bomb vid en restaurang på Södermalm. Sprängladdningen bestått av en till tre kilo dynamit. Explosionen orsakade stora skador på restaurangen och närliggande byggnader. Ingen person skadades men enligt tingsrätten fanns risk för dödliga splitterskador.

En 24-årig man döms för att ha hanterat och orsakat sprängningen vid restaurangen till fängelse i 4 år och 6 månader.

Natten efter detonerade ytterligare en bomb, denna gång vid ett kontorshotell i Kista. Denna bomb ska ha stora likheter med bomben på Södermalm och bestått till stora delar av av en likande mängd dynamit. Även här, menar tingsrätten, att det fanns stor risk för dödliga splitterskador.

Rymde från HVB-placering

Två 16-åringar, som båda avvikit från sina HVB-placeringar vid tiden för explosionerna, döms tillsammans med 31-årig och en 26-årig man för att ha orsakat explosionen.

31-åringen döms till fyra års fängelse och de två 16-åringarna döms båda till sluten ungdomsvård.

Den 26-årige mannen dömdes nyligen i ett annat mål till tre års fängelse och får nu ytterligare tre års påföljd då han bedöms hanterat sprängladdningen innan explosionen och även gör hantering av de termosbomber som hittades vid husrannsakan i Sundsvall.

Tre personer som fanns med i åtalet frikänns från inblandning i sprängdåden.