Källor om attacken: Han ropade, var är Nancy?

TT

Publicerad 2022-10-28

Mannen som bröt sig in i USA:s talman Nancy Pelosis privata hem och misshandlade hennes make, Paul Pelosi, ropade när han kom in: var är Nancy, var är Nancy?

Det uppger källor som rapporteras vara väl insatta i utredningen för nyhetsbyrån AP och för CNN.

Paul Pelosi utsattes för allvarlig misshandel med en hammare natten till fredagen, säger polischefen William Scott vid en presskonferens på kvällen, svensk tid.

Enligt Scott skulle polisen kontrollera bostaden i San Francisco vid halv tretiden på morgonen. När de kom fram såg de 82-årige Paul Pelosi och den misstänkte angriparen, en 42-årig man, båda hålla i hammaren.

Ryckte bort hammaren

Inkräktaren började slå på Pelosi innan han övermannades av poliserna.

Enligt AP:s uppgiftslämnare fick Paul Pelosi skador i huvudet och på kroppen av misshandeln.

Nancy Pelosis kansli har med anledning av misshandeln gått ut med ett uttalande.

”Tidigt i morse bröt sig en angripare in i Pelosis bostad i San Francisco och attackerade herr Pelosi våldsamt. Angriparen är i förvar och motivet till attacken undersöks”, står det bland annat i uttalandet där man också skriver att Nancy Pelosi inte befann sig i San Francisco när attacken ägde rum.

Senare under dagen meddelade polisen att den gripne bland annat misstänks för försök till mord och misshandel.

Angreppet mot Paul Pelosi för åter upp den brutala stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 på agendan, men polisen säger att man ännu inte har motivet klart. AP:s källor uppger dock att talman Nancy Pelosi var målet för fredagsmorgonens attack.

Oklart skadeläge

Det är oklart hur allvarligt skadad Paul Pelosi är efter attacken men enligt uttalandet från Nancy Pelosis kansli väntas han helt kunna återhämta sig efter misshandeln.

”Talmannen och hennes familj är tacksamma gentemot de personer som var först på plats och den medicinska expertis som varit inblandad. De ber om att just nu få vara i fred”.

USA:s president Joe Biden har ringt till Nancy Pelosi och uttryckt sitt stöd efter den ”fruktansvärda attacken”, säger Bidens pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Även senatsledaren, demokraten Chuck Schumer, har ringt till sin partikamrat Nancy Pelosi för att uttrycka sin ”djupaste oro och sina varmaste hälsningar till hennes man och familjen”.

Tusentals hot

Den republikanske minoritetsledaren i senaten Mitch McConnell skriver på Twitter att är ”förfärad och upprörd över rapporterna att Paul Pelosi attackerades i sitt och talman Pelosis hem i natt”.

År 2021 utredde den amerikanska federala polismyndigheten US Capitol Police omkring 9 600 hot som riktats mot ledamöter i USA:s kongress.