Danska René begravdes i en omärkt grav efter polisens miss: ”Oerhört tragiskt”

Publicerad 2023-05-03

Keld René Christensen bara några timmar innan han skulle ge sig ut med sin båt på Öresund.

För fem år sedan försvann danska Keld René Christensen spårlöst i Öresund. Några dagar senare spolas en kropp upp i Malmö.

Men svensk polis gör inte kopplingen. I stället läggs kroppen i ett bårhus i två år innan den begravs i en omärkt grav.

– Vad fan håller de på med där borta egentligen? frågar sig Renés syster.

I början av augusti 2018 satt 59-årige Keld René Christensen och tog några öl tillsammans med en vän i Köpenhamn. Han var – precis som alltid – iklädd t-shirt, jeansskjorta och läderväst. De skulle ut och och åka båt. Renés passion i livet.

– Han började segla när han var 16. Sen kom han ut på havet med Maersk som skeppspojke. Med sin lön kunde han köpa sin första båt, säger hans syster Hanne Petersen.

I hamnen fick vännen ett samtal, något var fel med hunden. Han åkte hem.

– René skulle köra båten en bit söderut och så skulle de ses nästa dag.

Men René kom aldrig fram. Dagen efter hittades båten drivandes utanför södra Själland. Med hans skinnväst och övriga kläder prydligt hopvikta, enligt systern.

– Jag misstänker att han ville svalka sig och hoppade i, men vi kommer aldrig kunna veta säkert.

Det man vet är att en man iklädd badbyxor flyter i land vid Öresundsbron på den svenska sidan tio dagar senare. Då har eftersökningen avslutats sedan flera dagar tillbaka. Trots insatser med bland annat danska och svenska helikoptrar lyckades man inte hitta René.

– Vi letar efter en nål i en höstack, sa vakthavande befäl vid danska försvaret till den danska nyhetsbyrån Ritzau den gången.

Att den okända mannen i badbyxor skulle vara René var det ingen som kopplade ihop. Han las i ett bårhus i Malmö. I två år.

Begravs i en omärkt grav

26 september 2020 var det dags att flytta René. Två år i bårhus fick räcka. En begravningsbyrå hämtade honom och han begravdes i en omärkt grav på Östra kyrkogården i Malmö. Samtidigt hade familjen gett upp hoppet om att René skulle vara vid liv, men hoppades fortfarande på att hans kropp skulle hittas.

– Jag var inne nästan varje dag på nyhetssajter i Danmark och Sverige. Varje gång det hittades en kropp skickade jag länken till min dotter. Kunde det vara René?

Men René låg i en kista i Malmö. Hans efterlysning fanns på Interpol, men fortfarande hade ingen gjort kopplingen med den okända mannen i badbyxor. Tills för ungefär två veckor sedan. Tysk polis hade hittat kopplingen i Interpols databas, kontaktat svenska polisen som i sin tur kontaktat den danska. Plötsligt stod två konstaplar och knackade på hos Renés dotter. Han var hittad, familjen kunde andas ut.

– Man blir lättad såklart. Det har gått fem år. Men så börjar man undra. Hur kunde det ha gått så lång tid? Han kan inte ha varit så svår att identifiera. Då tänker man: ”Vad fan håller de på med där borta egentligen?”, säger Hanne Petersen.

Svenska polisen: ”Visste inte vad vi skulle göra”

Familjen kontaktar polisen i Malmö. De vill vet vad som hänt. Svaret får de över mejl från utredaren som haft hand om fallet.

”Det tog för lång tid innan alla våra undersökningar var klara och det beror delvis på att jag själv och min dåvarande förundersökningsledare inte visste vad som skulle göras”

”Sedan har det även tydligen blivit något fel när en annan avdelning senare skulle lägga ut notisen, med informationen om det vi hade på er pappa, på Interpols hemsida.”

För att få reda på var kroppen är begravd och hur de kan få honom hem till Danmark får de kontakta begravningsbyrån.

Renés syster Hanne Petersen.

Fel i kommunikationen

Åsa Nilsson, lokalpolisområdeschef för Malmö norr säger att fallet hanterades enligt rutinerna initialt, men att kommunikationen brustit mellan polisens avdelningar.

– Här har begåtts misstag absolut, det är oerhört tragiskt. Dansk polis har inte fått tillgång till uppgifterna. Vi beklagar verkligen det här.

Det handlar om att den internationella efterlysningen till Interpol inte gått iväg på rätt sätt.

– De som har hanterat det här fallet har varit övertygade om att den gått iväg. När man inte får någon träff efter en viss tid behöver man hantera kroppen. Då gör man så här.

Det blir dyrt

Begravningsbyrån har visat var René är begraven, men berättade samtidigt att det kommer bli dyrt. Han ska grävas upp, kremeras och fraktas över till Danmark för att sen spridas över Öresund, enligt hans önskan.

– Som jag förstår det ska vi betala det själva och det kommer bli våldsamt dyrt. Men det är ju polisen i Malmö som gjort fel?, säger Hanne Petersen.

Vad tycker du om svensk polis efter det här?

– Jag kan förstå att saker kan gå fel. Men det här tycker jag är så graverande. Man har haft flera möjligheter att identifiera honom. Både när han hittades och när han togs från bårhuset. Men man har inte så mycket som tryckt på en knapp. Det krävdes tysk polis för att det skulle upptäckas.

Följ ämnen i artikeln