Flera planerade attacker mot tyska julmarknader stoppade

Publicerad 2023-12-02

Poliser i Berlin efter terrorattentatet 2016.

Tysk polis ska ha stoppat flera planerade terrorattacker mot julmarknader.

Två misstänkta islamister greps i tisdags, en annan arresterades 21 november.

2016 dog 13 julmarknadsbesökare i en terrorattack i Berlin.

De populära julmarknaderna i Tyskland, som lockar många svenska besökare, arrangeras överallt i landet under december månad.

Den 19 december 2016 dog 13 julmarknadsbesökare och 67 skadades vid Gedächtningskirche i Berlin, när den islamistiske terroristen Anis Amri körde en lastbil in i folkmassan på en julmarknad. Fyra dagar senare sköts Amri ihjäl av polis i norra Italien. Terrororganisationen IS tog på sig ansvaret för dådet.

Nu har nya planerade terrordåd mot tyska julmarknader avslöjats, enligt tysk polis.

I tisdags greps en 15-årig tysk-afghan och en 16-årig tysk-tjetjen, som enligt den tyska polisen är IS-sympatisörer och planerade att genomföra en terroristattack mot en julmarknad i Opladen, 15 kilometer norr om Köln, skriver nyhetssajten Westdeutscher Rundfunk.

Enligt åklagare i Düsseldorf planerade tonåringarna att döda besökare vid Opladener Weihnachtsdorf i början av december genom att utlösa en bensinexplosion i en liten lastbil.

Utredarna uppger också att de båda gripna planerade att åka till Afghanistan efter terrorattacken, och ansluta sig till IS Khorasan.

15-åringen befinner sig nu i häkte, medan 16-åringen – som ska ha hälsoproblem – hålls i ett sjukhusfängelse.

13 människor dog i terrorattentat mot julmarknaden i Berlin 2016.

Den 21 november greps en tredje misstänkt terrorist. Det rör sig om en 20-årig irakier som arresterades i Helmstedt i Niedersachsen.

Han misstänks också för att ha planerat en terroristattack.

Enligt nyhetssajten Norddeutscher Rundfunk, NDR, ”är det troligt att målet för attacken är julmarknaden i Hanover”. NDR uppger att den gripne tänkte genomföra terroristattacken för att stödja terrororganisationen IS.

–Människor i Niedersachsen behöver inte vara rädda för att besöka julmarknader, säger delstatens inrikesminister Daniela Behrens efter gripandet.

Tysklands statsåklagare uppger att 356 förundersökningar om islamistisk terrorism inleddes i landet under årets nio första månader. Det är nästan dubbelt så många fall som 2022, enligt NDR.

Följ ämnen i artikeln