Stora prisskillnader för TBE-vaccination

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 2024-03-13

Fästing i naturen. Arkivbild.

Priset för att vaccinera sig mot TBE varierar kraftigt i landets regioner, visar en kartläggning som tidningen Läkemedelsvärlden har gjort.

För att få ett grundskydd mot TBE behövs tre vaccindoser. Grundskyddet i regionerna Östergötland, Västmanland och Uppsala för vaccination av två vuxna och två minderåriga kostar under 2 500 kronor. Dyrast är Region Jämtland Härjedalen, där motsvarande summa är 6 480 kronor.

De regioner som subventionerar vaccinet är generellt sett billigast. I Region Sörmland, Uppsala, Västmanland och Östergötland är vaccinet gratis för barn och unga, och även Region Jönköping har infört detta sedan årsskiftet.

– Jag tror att priset har en betydelse för familjers vilja och möjlighet att vaccinera sig, kommenterar Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköping, till Läkemedelsvärlden.

Hon konstaterar att risken att smittas av TBE ser olika ut i olika delar av landet, och att det kan vara en förklaring till att den politiska viljan att subventionera vaccinet varierar.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig prisuppgift för Region Östergötland.

Följ ämnen i artikeln