Förskolebarn fick streptokocker – dog av infektion

Publicerad 2023-07-18

Ett barn i förskoleåldern har dött av en infektion efter att ha smittats av streptokocker, skriver Kristianstadsbladet.

Ytterligare ett barn är allvarligt sjukt.

– Det är jättetragiskt, säger Magnus Granholm, skolchef skolområde Östra, till tidningen.

Det var i förra veckan som två barn på en förskola i Kristianstad insjuknade efter att ha fått streptokocker. Barnen drabbades av en allvarlig infektion med sepsis, även kallat blodförgiftning.

Under måndagskvällen rapporterade Kristianstadsbladet att ett av barnen dött.

– Det är en tragisk bortgång av ett barn på förskolan och det andra barnet är fortfarande allvarligt sjukt, säger Magnus Granholm till tidningen.

Enligt Granholm rör det sig om enstaka fall, inte ett större utbrott. Vårdnadshavare på förskolan fick information om smittan i förra veckan. Personal på förskolan har fått information om hur smittan ska hanteras.

– Nu försöker vi hjälpa personal, barn och vårdnadshavare med både samtal och rutiner. Vi försöker jobba på tre plan, dels möta personalen som arbetar, som drog igång idag och dels för att möta vårdnadshavare och barnen när de kommer tillbaka, så vi arbetar både kortsiktigt och på längre sikt, säger Magnus Granholm.

Fördubblat antal fall

Streptokocker smittar via saliv och och händer och drabbar människor i alla åldrar. Streptokockinfektioner är en vanlig orsak till halsfluss, svinkoppor och scharlakansfeber, enligt Folkhälsomyndigheten.

I väldigt ovanliga fall kan de ge svår infektion och ett snabbt insjuknande i feber, huvudvärk, illamående och diarré.

Folkhälsomyndigheten rapporterade i våras att fler barn i Sverige drabbas av så kallade invasiva streptokocker. Jämfört med innan pandemin fördubblades antalet fall under vintern.

Bland barn under tio år rapporterades 33 fall av invasiva grupp A-streptokocker i Sverige under perioden oktober till och med februari i år. Under samma period för fyra år sedan rapporterades 16 fall.

Sämre skydd sedan pandemin

Att antalet fall av streptokocker ökat är också något som Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, bekräftar.

–I både Sverige och Europa ser vi att antalet invasiva streptokocker ökar. De infektioner man får är till exempel halsinfektioner och bland äldre är det vanligt med rosfeber, säger han.

Folkhälsomyndigheten tror att en möjlig orsak till ökningen är att immuniteten är lägre efter pandemiåren och att kontakter mellan människor börjat öka. Detta är en bild som Johan Nöjd delar.

– Vi har sett det med andra infektioner som minskade under pandemin. När vi träffades mindre såg vi färre fall av säsongsbundna virus som influensa. Streptokocker är inte bundna till säsong på det sättet.

Enligt Johan Nöjd kan det vara svårt att se tecken på streptokocker och det kan finnas olika symptom.

– Det är en ganska aggressiv bakterie och det kan gå fort från att man får symptom till att man insjuknar. Man kan vara uppmärksam på munsår. Även rodnad, feber och att det gör ont på kroppen kan vara tecken på streptokocker.

Följ ämnen i artikeln