Vatten upp till halsen vid cyklonen Gabrielle

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2023-02-16

Efter två veckors översvämningar drabbades Aucklandområdet i Nya Zeeland av nästa katastrof: den värsta cyklonen i mannaminne.

– Alla är chockade och överväldigade, säger Stuart Whelan vid Röda Korset.

Invånarna i Auckland i Nya Zeeland hade precis börjat hämta sig efter omfattande översvämningar i slutet av januari, som orsakades av ett regnoväder som beskrivits som den mest omfattande klimatrelaterade händelsen i landets historia.

Under tisdagen kom nästa katastrof: cyklonen Gabrielle som svepte in över Nordön med förödande vindar och nya skyfall.

– Jag var vid ett av våra härbärgen under cyklonens topp. Vi stirrade förbluffat ut genom fönstren när vi såg träden böjas och det kändes som ett vattenfall utanför, berättar Stuart Whelan som jobbar med Röda Korsets katastrofinsats.

Svepte bort möblerna

Samtidigt som naturens skådespel pågick försökte han och de andra frivilliga att hålla människor lugna.

– Vi försökte göra så att barnen inte var oroliga. Det var mycket som hände, samtidigt som man såg vägkoner flyga fram längs med gatorna utanför.

Fem personer har hittills bekräftats omkomna, varav ett barn och en frivillig brandman, och nödläge råder i landet. Polisen uppgav på torsdagen att 100 personer inte har gått att nå, då internet liksom mobil- och telefonnät på sina håll är utslagna.

– Vi hade en familj som kom till härbärget. Deras hus hade drabbats av översvämningarna men de hade lyckats städa upp det. Nu berättade de att vatten som kom in under cyklonen var som en flod som svepte med sig möblerna ut ur huset. Vid ett tillfälle var vattnet i halshöjd, säger Whelan.

En dusch och en kopp te

På torsdagen var fortfarande över 100 000 människor på Nordön utan ström, enligt nyhetssajten Stuff. Vissa kan få vänta i upp emot två veckor på att få tillbaka den. Tusentals har tvingats att lämna sina hem och evakueringar fortsätter på torsdagen från svårt drabbade Hawke's Bay. På bilder från platsen syns stor förödelse. På en plats har lerfloden trängt in en uppochnedvänd bil genom en husvägg.

Militären har satts in för att med fartyg, flyg och andra fordon köra ut hjälp till drabbade.

På ett enskilt härbärge i Henderson i västra Auckland som Whelan arbetar vid befann sig som flest 500 personer. Där har man satt upp informationsbord i samarbete med myndigheterna, där människor kan få hjälp och stöd.

– Vi tröstar dem, uppmuntrar dem. Vi hjälper dem att hämta andan, se till att de får en kopp te eller en dusch.

– En del bor kvar i sina skadade bostäder och behöver hjälp med försäkringar eller kostnadsutlägg. En del bor på hotell där man inte kan laga mat själv, och då hjälper vi dem med att få ett mål mat.

Saknar försäkring

Det finns också en stor oro bland de drabbade, enligt Stuart Whelan.

– Många har ingen försäkring och undrar över hur de ska klara sig. Det finns också oro för hälsan, och hur vattenmassorna påverkar mattor och väggar och sådant.

TT: Hur verkar folk hantera situationen?

– Folk är chockade och överväldigande. Vi har inte haft en naturkatastrof i den här skalan förutom jordbävningen i Christchurch (2011). Auckland har aldrig varit med om något liknande. Men civilsamhället och organisationer har varit fantastiska med sitt stöd.

Följ ämnen i artikeln