Stoltenberg om Trumps uttalande: Underminerar vår säkerhet

Uppdaterad 2024-02-13 | Publicerad 2024-02-11

Under ett valmöte under gårdagen antydde Trump att han skulle låta Ryssland göra ”vad fan de vill” med Natoländer som inte betalar.

Uttalandet har väckt starka internationella reaktioner.

– Varje antydan om att alliansens medlemmar inte kommer att beskydda varann underminerar vår säkerhet, säger Natochefen Jens Stoltenberg till norska medier.

Följ ämnen
Nato

Trump antydde under gårdagen att han inte kommer att försvara Nato-alliansens medlemmar mot Ryssland ifall de inte betalar sina räkningar.

Nato-chefen Jens Stoltenberg uttalade sig under söndagseftermiddagen.

– Varje antydan om att alliansens medlemmar inte kommer att beskydda varann underminerar vår säkerhet, säger han till norska Tv2.

– Jag förmodar att USA fortsätter vara en Natoallierad i framtiden oavsett vem som segrar i presidentvalet, fortsätter han.

Trump: Ryssland får göra ”vad fan de vill”

Under ett möte i South Carolina sa han att han skulle uppmuntra Ryssland att göra ”vad fan de vill” med det Nato-land som inte möter alliansens budgetkrav.

– Nej, jag skulle inte skydda dig. Faktum är att jag skulle uppmuntra dem att göra vad fan de vill. Du måste betala dina räkningar, sa Trump enligt AP.

Donald Trump med Natochefen Jens Stoltenberg.

Förutom Stoltenberg har både Vita huset och EU-politiker reagerat kraftigt på Trumps uttalande.

”Att uppmuntra mordiska regimer att invadera våra närmaste allierade är motbjudande och rubbat – och det äventyrar USA:s nationella säkerhet, globala stabilitet och vår ekonomi hemma” säger Vita husets talesperson Andrew Bates i ett uttalande, enligt Politico och Reuters.

EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton var en av de europeiska ledare som kritiserade Trumps utspel.

– Vi kan inte singla slant med vår säkerhet varje fjärde år på grund av det amerikanska valet, säger Breton.

Polens försvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz motsätter sig kommentaren på X.

”Natos motto ’en för alla, alla för en’ är ett konkret åtagande. Ingen valkampanj är en ursäkt för att leka med alliansens säkerhet”, skriver han på X.

Inte första gången

Gårdagens uttalande är inte första gången Trump har hotat om att inte försvara Natomedlemmar från en rysk attack.

Under en sammankomst 2022 berättade han om ett möte där han sagt till internationella ledare att han kanske inte skulle följa Natos artikel 5 om andra länder inte spenderade mer på sin försvarsbudget.

Trump har länge varit kritisk till USA:s deltagande i försvarsalliansen och under senare tid har han hackat på europeiska länders ekonomiska bidrag till Nato.

Sedan 2006 har de ekonomiska riktlinjerna för att vara med i Nato vilat på att medlemsstaterna spenderar minst två procent av sin BNP på försvaret tills 2024.

Färre än hälften av medlemsländerna har nått de målen.