Macron: Ryssland måste kontrolleras

Publicerad 2024-02-01

LUND. Studenter i Lund fick Frankrikes president Emmanuel Macron att tala klarspråk.

Ryssland får inte vinna kriget och när en fred är säkrad skapas en ny världsordning – där landet hålls hårt.

– Inga satellitstater, inga hot och ingen aggression, sa Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macrons besök i Sverige avslutades på universitetet i Lund.

När presidenten – kraftigt försenad – anlände till Universitetshuset möttes han först av höga burop från en Palestinademonstration som samlats utanför.

Det anrika Universitetshuset var fylld till bristningsgränsen när Macron klev upp på scenen för en frågestund i Studentaftons regi.

Efter flera långa frågor från en moderator fick tre studenter chansen. Då sken Macron upp och svarade engagerat.

Presidentparet, kungaparet och följet. Till höger går Erik Renström, rektor vid Lunds universitet.

Första frågan gällde klimatet och hur unga ska se på framtiden. Macron uppmanade de unga att inte ge upp hoppet.

– Jag tror att vi faktiskt att vi har en lösning. Vi är villiga att åstadkomma innovationer. Vi gör jobbet i Europa, sa Macron och refererade till att Frankrike har sänkt sina utsläpp med drygt två procent sedan han kom till makten.

Nästa studentfråga berörde Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina. Här var Macron tydlig med att Europa inte har råd med en rysk seger, men nämnde inte bokstavligen att Ukraina ska stöttas för att avgå med seger.

– Vi måste göra allt vi kan för göra det omöjligt för Ryssland att vinna, sa han och fortsatte:

– Vi kommer aldrig överge Ukraina. Det är vår skyldighet att sätta Ukraina i den bästa situationen som möjligt för att förhandla med Ryssland om sitt territorium och sin säkerhet.

En annan student undrade hur Ryssland ska behandlas när kriget är slut.

Den punkten var Macron tydligt på: Efter kriget måste Europa återupprätta kontakterna med Ryssland – men landet måste också få en ny plats i världsordningen.

Och hållas under kontroll.

– Dagen efter att en hållbar fred har åstadkommits så måste vi ha tydliga regler för Ryssland: Inga satellitstater, inga hot och ingen aggression. Det måste även till en uppsättning garantier för säkerhet från Ryssland. Europa måste sitta med vid bordet och sätta agendan.

Macron diskuterade politik och svarade på frågor.

Det var fler studenter som ville ställa frågor till presidenten, men fick nej. Det var inte möjligt på grund av ett försenat schema.

Allsång

Efter frågestunden kom ett tiotal studenter upp på scenen och ställde sig kring Macron. När de stämde upp i allsång var presidenten inte sen att hänga på.

Tillsammans fick de lejonparten av de 400 deltagarna att sjunga med i ”Les champs Élysées” – så att universitetshuset nästan gungade.

Några minuter senare tågade en leende och sjungande Macron ut tillsammans med sin fru Brigitte, kungen och drottning Silvia, utrikesminister Tobias Billström och utbildningsminister Mats Persson.

Det har spekulerats om paret Macron skulle få smaka på den klassiska studentaftonrätten pyttipanna med bearnaisesås. Så blev det dock inte.

Efter allsången gick presidenten och hans följe vidare till Akademiska Föreningens hus, AF-borgen, i Lundagård där de höll en mottagning till kungaparets ära. Där serverades en cocktailmeny.

Tidigare under onsdagen besökte den franske presidenten ESS, The European Spallation Source, och företaget Alfa Laval i Lund.

På ESS invigde Macron och kungen en ny del av partikelacceleratorn genom att symboliskt trycka på var sin stor grön knapp.

– Three, two, one, sa de i kör. Och lyckades nästan trycka ned knapparna samtidigt.

Följ ämnen i artikeln