Så påverkas Liseberg av branden på Oceana

Publicerad 2024-02-13

Branden på Lisebergs Oceana har lämnat många frågor om vattenvärldens framtid och hur nöjesfältet påverkas.

Nu svarar företagets vd Andreas Andersen.

– Nu får vi tänka om, säger han.

Storsatsningen Oceana skulle ha slagit upp portarna till sommaren. Gästerna skulle få ta del av 14 vattenattraktioner på en yta av 13 600 kvadratmeter. Så sent som i mitten av januari började man fylla bassängerna.

Men under gårdagen totalförstördes vattenvärlden.

Nu svarar Lisebergs vd, Andreas Andersen, på vilka konsekvenser storbranden får för företaget framåt.

Kommer nöjesparken Liseberg påverkas i sommar?

– Det tror jag inte, men det är klart att vi får göra en konsekvensbedömning. Vi hade lagt en plan för att öppna, nöjesparken i slutet av april och vattenparken lite senare under våren/sommaren. Nu får vi tänka om när det gäller den planen men i nuläget tror jag inte det får konsekvenser.

Vad händer med Oceana, kommer det byggas klart?

– Det är också i nuläget osäkert. Det är självklart vår ambition, men nu får de tekniska utredningarna, men också de ekonomiska och juridiska konsekvensbedömningarna, göras och så får vi ta ställning därefter.

Kommer det här påverka hur många sommarjobbare som Liseberg anställer?

– Det är också väldigt osäkert. Jag kan säga att om nöjesparken öppnar som planerat så kommer vi också öppna med det antal medarbetare som vi i vanliga fall har.

Kommer det påverka ursprungsplanen att anställa fler?

– Ja.

Bygget av Oceana påbörjades under slutet av 2020 och totalkostnaden skulle ha landat på runt 1,2 miljarder. Men hur företagets nu påverkas ekonomiskt är också svårt att bedöma.

Vad kan branden kosta Liseberg?

– Det beror väldigt mycket på vad den tekniska utredningen visar. Det är också i ganska hög grad en försäkringsfråga. Där har vi ingen överblick än.

Exakt hur mycket intäkter man budgeterat från vattenparken de närmsta åren vill han inte säga.

– Man måste också se det som en helhet med hotellet. Men det är några hundra miljoner kronor per år som vi förlorar, säger Andersen till DN.

Påverkas biljettpriserna till Liseberg?

– Det tror jag inte nej, det är en annan fråga och vi har lite andra planer för våra biljettpriser under sommaren än att höja dem, så det vill jag inte säga.

Följ ämnen i artikeln