Räddningstjänsten sköt på sockerbruket för att undvika explosion

Publicerad 2023-11-20

Under eftermiddagen larmades polis och räddningstjänst till sockerbruket i Örtofta.

Det höga trycket i en av cisternerna gjorde att det fanns risk att den skulle explodera.

– Vi har skjutit på cisternens inspektionslucka, så att trycket har lastats av, risken för sprängning är över, säger Håkan Månsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Vid lunchtid larmades räddningstjänsten till sockerbruket i Örtofta utanför Eslöv. Precis som i lördags riskerade en cistern att explodera.

Under lördagen exploderade en cistern och en fick skjutas av räddningstjänsten, för att lätta på trycket.

– Det liknar situationen i lördags, man har inte riktigt kontroll på vad som händer inne i cisternen. Vi undersöker om vi kan avlasta trycket, säger Håkan Månsson.

Vid 15-tiden meddelade räddningstjänsten att man även denna gång behövt skjuta på cisternen för att minska trycket.

– Insatsen är avslutad. Vi har skjutit på cisternens inspektionslucka, så att trycket har lastats av. Risken för sprängning är över. Företaget hanterar nu vidare åtgärder, säger Håkan Månsson.

Orsakade stopp i tågtrafiken

Insatsen har precis som i lördags orsakat stora problem i tågtrafiken. All trafik mellan Lund och Eslöv stoppades vid lunchtid.

– Vi har fått till oss att det är risk för explosion och inte får köra tåg där, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Inga tåg ledde om och det fanns inte någon prognos för hur länge stoppet skulle pågå.

– Det är en ganska lång sträcka som måste ledas om i så fall, och vi vet inte om stoppet hävs snart, säger Katarina Wolfram.

Vid 15.30 kunde stoppet hävas och trafiken börja rulla igen. ”Räkna med förseningar och inställda tåg ett tag framöver.”, skriver Skånetrafiken.

”Såg en potentiell risk”

All personal på sockerbruket flyttades till ett säkert ställe på området under tiden som räddningstjänsten arbete på platsen pågick, enligt sockerbrukets VD, Johan Neikell.

– Vi såg en potentiell risk under dagen. Då ska vi inte chansa. Därför tog vi det säkra före det säkra att ta hjälp av räddningstjänsten som är experter, säger han.

Han menar vidare att anläggningen inte är i så gott skick sedan explosionen i lördags vilket innebär svårigheter med att mäta och ha kontroll.

I nuläget råder det helt stopp på sockerproduktion i fabriken och det finns ingen prognos för när det kan starta om.

– Det vågar jag inte säga. Vi har fokus på att göra en återstart så snart som möjligt, säger Neikell.

Han är tydlig med att man inte kommer ha några problem med att fortsätta leverera socker till sina kunder.

Följ ämnen i artikeln