Kritikstorm mot Andersson efter DN-intervju

Publicerad 2024-02-16

Magdalena Andersson ifrågasatte högerdebattören Henrik Jönsson och ställde sig frågan vem som finansierar honom.

Nu möts hon av en kritikstorm efter uttalandet.

”Ogrundade och konspiratoriska spekulationer”, skriver Mattias Svensson, ledarskribent på SvD.

I en intervju om rysk påverkan i Dagens Nyheter berättade socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att det pågår en kampanj mot hennes parti.

Hon lyfte ett inlägg och riktade fokus på högerdebattören Henrik Jönsson och frågade sig vem som finansierar honom samt hur han tjänar sina pengar.

Under intervjun uttalade sig även Magdalena Anderssons pressekreterare om Jönsson:

– För att sprida hatpropaganda mot oss och Magda, sa Mirjam Kontio.

När Magdalena Andersson fick frågan om huruvida Jönsson sprider hatpropaganda svarade hon:

– Nej, inte mot mig. Jag tittar inte på honom. Men mot Socialdemokraterna. Min fråga är bara vem finansierar honom? Han har ju en studio och sitter och har tid att göra det här. Var kommer pengarna ifrån?

Nu kommer kritik från flera håll mot Magdalena Anderssons uttalande.

Minister kritiserar

En av kritikerna är Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Han riktar en känga åt socialdemokraternas partiledare. Han kallar det för ”ohederliga sammanblandningar” och att det inte är anständigt av en före detta statsminister.

– Det är något helt oerhört att en före detta statsminister och oppositionsledare aktivt och medvetet försöker solka ner en enskild debattör genom att omnämna honom i samma andetag som hon pratar om ryska påverkansoperationer, säger Carl-Oskar Bohlin till Expressen.

Även Svenska Dagbladets ledarskribent Mattias Svensson riktar kritik:

”Partiordföranden (S) och oppositionsledaren sprider alltså ogrundade och konspiratoriska spekulationer för att smutskasta en kritiker”.

Men kritiken kommer från såväl höger till vänster.

Även Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld anser att Anderssons uttalande skadar det politiska samtalet.

”Jag förespråkar största möjliga transparens kring finansiering av politisk opinionsbildning. Men att komma med svårtolkade antydningar utan att ha belägg skadar det politiska samtalet.”

Från vänstersidan kommer också kritik. Till exempel från kulturredaktören och journalisten Johannes Klenell, på tidningen Arbetet.

”Kan inte riktigt släppa att en statsministerkandidat misstänkliggör en enskild debattör. Det är faktiskt under all kritik”, skriver han på X.

Henrik Jönsson.

Andersson: ”Viktigt att fundera”

På fredagsmorgonen backar Magdalena Andersson inte från sina uttalanden, i en intervju med P1-morgon. Hon säger sig ha varit tydlig med vad hon menade, i intervjun med Dagens Nyheter samt att det var två olika spår i intervjun.

– Jag var väldigt tydlig i intervjun att jag inte kopplar ihop den delen i intervjun där jag pratar om rysk desinformation och där jag talar om att vi de facto har ett ganska högt tonläge och väldigt splittrande retorisk i ett ganska stort högerekosystem i den svenska debatten, säger Magdalena Andersson.

Vidare säger Andersson:

– Min poäng är att det sprids väldigt mycket information på sociala medier och det finns många olika plattformar och aktörer. Då är det såklart viktigt att också fundera över hur de finansieras.

Magdalena Anderssons pressekreterare Mirjam Kontio sa i går till Aftonbladet att det inte var Andersson, utan DN:s reporter, som förde Henrik Jönsson på tal. Något som reportern Lina Lund tillbakavisar på X.

Henrik Jönsson har själv uttalat sig om finansieringen. Till Dagens Nyheter säger han att det kommer från helt frivilliga donationer.

– Huvudsakligen från Swish. För att använda socialdemokratisk retorik är jag solidariskt finansierad av folket, säger Jönsson till tidningen.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.