Trump döms att betala jättesumma

Uppdaterad 2024-01-27 | Publicerad 2024-01-26

Donald Trump förlorar förtalsmålet mot författaren E Jean Carrol

Ex-presidenten döms att betala 868 miljoner kronor i skadestånd.

– DET HÄR ÄR INTE AMERIKA, säger Trump.

Rättegångsdagen i New York blev rörig.

Donald Trump inledde dagen med att komma tio minuter sent – innan hans advokat Alina Habba hamnade i bråk med domaren

– Du är på väg mot att få tillbringa tid inlåst om du fortsätter. Nu sätter du dig ner, sa domaren till Trumps advokat Alina Habba.

När författaren E Jean Carrolls advokat Roberta Kaplan krävde minst tio miljoner dollar i skadestånd för hur Trump förtalat henne fick han nog och stormade ut.

– Trump är en lögnare som inte tror att reglerna gäller honom, sa Roberta Kaplan.

Trump åkte sedan hem medan juryn inledde en tre timmar lång överläggning.

När domen lästes upp meddelade man att han var skyldig att betala 868 miljoner kronor i skadestånd till Carrol.

”Väldigt löjligt! Jag håller absolut inte med om domen och kommer att överklaga den här Biden-beställda häxjakten som fokuserar på mig och det republikanska partiet. Vårt rättssystem är utom kontrol och används som ett politiskt vapen. De bryter mot första tillägget. DET HÄR ÄR INTE AMERIKA”, skriver Trump på Truth Social.

E Jean Carroll är en tidigare skribent i magasinet Elle som stämde Trump för förtal 2019. Hon har anklagat honom för våldtäkt i ett provrum i ett varuhus i New York på 90-talet, vilket han förnekat. Trump har anklagat henne för att ljuga för att skapa intresse kring sin bok.

Carroll hävdar att Trump skadade hennes rykte när han förnekade att han hade våldtagit henne, och avfärdade anklagelsen med att ”hon inte var hans typ”.