Alice Teodorescu Måwe försökte bli M-kandidat

Publicerad 2024-01-26

Alice Teodorescu Måwe och Ebba Busch.

KD:s nya EU-toppnamn Alice Teodorescu Måwe ville kandidera för Moderaterna i det kommande valet.

Men Moderaterna tackade nej, erfar Aftonbladet.

– Det stämmer att jag hörde mig för till en person inom Moderaterna om hur deras nomineringsprocess såg ut, kommenterar Alice Teodorescu Måwe.

Alice Teodorescu Måwe är Kristdemokraternas nya toppnamn inför EU-parlamentsvalet. Hon tar över efter att Sara Skyttedal petades av partiledningen efter att Skyttedal ska ha närmat sig Sverigedemokraterna.

När Alice Teodorescu Måwe presenterades i förra veckan, beskrevs hon av KD-ledaren Ebba Busch som väl rotad i kristdemokratin.

– För mig är Alice en kristdemokrat av klassiskt kontinentalt snitt som kommer trivas väl i den europeiska familjen, sa KD-ledaren Ebba Busch.

”Närmade sig oss”

Men enligt uppgifter till Aftonbladet ska KD inte ha varit Teodorescu Måwes förstahandsval. Hon ska i stället ha velat kandidera för Moderaterna i sommarens europaparlamentsval, något Expressen var först att rapportera om.

– Hon närmade sig oss, bekräftar en centralt placerad källa i partiet till Aftonbladet.

Enligt flera moderater var partiet aldrig intresserade av att ta in Teodorescu Måwe som kandidat. Tveksamheten grundade sig delvis i att hennes arbetsinsats med Moderaternas idéprogram 2019 inte ansågs hålla måttet, något Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Frågetecken kring lojaliteten

Dessutom var Moderaterna osäkra på Teodorescu Måwes lojalitet, berättar flera källor.

– Det fanns frågetecken kring hennes lojalitet.

Dessutom ska partiets framgångar i förra valet, 2019, ha förstärkt bilden av att de representanter man har på plats gärna får fortsätta driva partiets politik i Bryssel och leda partiets valkampanj i år.

Flera källor har för Aftonbladet vittnat om att Teodorescu Måwe aldrig riktigt kom in i partiet, i samband med att hon värvades för att skriva M:s idéprogram 2019. Hennes kompetenser på andra områden än migration och integration sågs också som begränsade.

”Inte konstigt”

Alice Teodorescu Måwe bekräftar för Aftonbladet att hon närmat sig M om EU-parlamentsvalet.

– Det stämmer att jag hörde mig för till en person inom Moderaterna om hur deras nomineringsprocess såg ut. Jag hade då tidigare haft uppdrag som tjänsteman åt partiet och har alltid varit intresserad av EU-politiken. Detta har jag också redogjort för till Kristdemokraterna, skriver hon i en kommentar.

KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin skriver i en kommentar till Aftonbladet att Alice Teodorescu Måwe varit öppen gentemot KD med sitt intresse om att kandidera för Moderaterna.

– Det är i sig inte konstigt att man hör sig för inom det parti man har eller har haft koppling till, skriver partisekreteraren vidare.