Ärkerivalerna Trump och DeSantis möts i kampanjspåret

Publicerad 2023-08-14

DESMOINES, IOWA. Ron DeSantis hade storslagna planer.

Då svepte Donald Trump in med privatjeten – och stal showen.

Ärkerivalerna fick närkontakt i kampanjspåret.

– Jag lägger inte märke till honom, säger Trump.

Ron DeSantis siktar – och missar. Igen, och igen, och igen. Först på tionde försöket trillar bollen ner i mjölkkannan.
Prickkastning är inte det enda han sliter med just nu.
När Aftonbladet möter DeSantis sicksackar han och barnen mellan åkattraktioner och femkampsspel på Iowa State Fair, där tivoli, lantbruk och politik samsas. Ett stopp här är ett måste för alla aspirerande presidentkandidater som tävlar om uppmärksamhet.

Delstaten Iowa är nämligen först ut att rösta i Republikanernas primärval – och kan potentiellt katapultera en kandidat till framgång i resten av landet.
Trump-utmanaren Ron DeSantis hade sedan länge planerat en späckad lördag på festivalområdet för att flörta med väljare – och han behöver det.

De senaste veckorna har kampanjen gått knackigt: Dalande opinionssiffror, trots att hans största motståndare åtalas, samt stora ändringar på nyckelpositioner i kampanjpersonalen.

Floridaguvernören DeSantis, släpar efter Trump med hela 40 procentenheter enligt RealClearPolitics nationella sammanvägning av opinionsundersökningar. Gång på gång hånas han för att vara socialt konstig, stel, och kass på småprat.

Kanske är det därför extra viktigt under Iowa-vistelsen att, med en hord reportrar i släptåg, bevisa hur folklig han är.

Men han missar prickkastningen. Förbipasserande ropar ”Don – inte Ron!”, barnen börjar gråta, han överröstas av demonstranter. Och när familjen ska åka pariserhjulet flyger ett plan med banderolltexten: ”Var mer likable, Ron!”.
Inte en enda gång får han flyt.

Trump svepte in till Iowa för att stjäla rampljuset.

Och just när DeSantis, som anses vara den enda som på allvar kan utmana Trump som Republikanska partiets kandidat till 2024-valet, ska grilla inför publik, dyker huvudrivalens dånande privatjet upp på nära håll.
Alla ögon vrids mot himlen.
Det är Trump, som svept in till Iowa för att stjäla rampljuset.
Under lördagen fortsätter de två största republikanska presidentkandidaterna att hålla duellerande event, och cirkulerar varandra på nära håll, men undviker direktkonfrontation.

Ett plan med banderolltexten: ”Var mer likable, Ron!”.

När Donald Trump sedan gör entré på ölhuset Steer N’ Stein, briserar jublet. Publiken läcker långt ut på gatan, och barn klättrar på bilar för att få en skymt av kändispresidenten. Trumpfeber har brutit ut– det går inte att jämföra stjärnglansen med någon annan kandidat som är på plats på festivalområdet.

– Fyra år till! Fyra år till! ropar folksamlingen.
Men en familj i folksamlingen viskar om alla de åtal riktas mot Trump:
– Tänk om man skulle gå fram och fråga: ”Hörru, när åker du i fängelse?”.
Iowabon Doug Jones, 57, håller i en Trumpskylt lika stor som en bil, och ögonen lyser när han berättar hur nära han kom expresidenten. Han röstade på honom 2016, 2020 och kommer göra det nästa år igen.

Trump-anhängare med skyltar.

– Trump står upp för det han tycker är rätt. Han är folkets man. Jag tror han gör det han kan för att hjälpa det här landet, och folk som mig, vi som kämpar, går till jobbet och betalar våra skatter.
Sherry Benson, 65, har också kommit för att lyssna på vad både Trump och DeSantis har att säga i Iowa.
– Jag är väldigt lojal till Trump, medger hon.

– Men jag är lojal till alla republikanska kandidater egentligen. Jag älskar verkligen guvernör DeSantis, och allt han gjort i Florida. Han kan vara vår nästa president, även om jag hoppas mest på Trump.
Maken Rod Benson, 67, fyller i.
– Vi håller ett öppet sinne. Det är mycket som kan ske mellan i dag och valet, även om jag lutar mer åt en kandidat.

Donald Trump vinkar, pumpar näven i luften och hoppar in i den svarta jeepen. Men innan han lämnar Iowa får han frågan om han ser DeSantis som sin främsta rival, från en grupp reportrar, och svarar syrligt:

– Jag lägger inte märke till honom.

Donald Trump under vistelsen på Iowa State Fair.

Följ ämnen i artikeln