Wagner går mot Moskva: ”Ger sig ett extremt starkt förhandlingsläge”

Publicerad 2023-06-24

Wagnergruppen med Jevgenij Prigozjin i spetsen tågar mot Moskva.

Men vad han vill uppnå med militärkuppen är fortfarande oklart.

– Det här är största krisen för Putin under hans 23 år på makten, säger Rysslandsexperten Hugo von Essen.

En stor kolonn med legosoldater från ryska privatarmén Wagner är på väg mot Moskva. Hundratals militärfordon närmar sig den ryska huvudstaden och den ryska armén är till stor del fast i Ukraina.

– Det är en avsevärd styrka. Det kanske det räcker att en del av Rysslands försvar lägger ner sina vapen eller ansluter sig till Wagner för att de ska ta kontroll över viktiga regeringsbyggnader i Moskva, för att sedan ta sin kupp vidare, säger Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

Vid 15.30-tiden var Wagnergruppen i Lipetsk, cirka 46 mil söder om Moskva.

– Moskvabor kan snart på riktigt få uppleva hur det är att leva mitt i ett krig, vilket de inte fått göra under Rysslands invasion av Ukraina.

Putins största kris någonsin

Presidenten Vladimir Putin har utlyst krigslagar och man har inlett en operation mot terror i Moskva. Det innebär att man ökar kontrollen och säkerheten kring huvudstadsregionen och befolkningens friheter begränsas. Telefoner avlyssnas och ett utegångsförbud kan bli aktuellt.

– Det här är största krisen för Putin under hans 23 år på makten. Det är första gången Putin inte sitter säkert. Det är enormt stor fara för honom. Att ha ett väpnat uppror i landet är väldigt långt ifrån någonting vi sett under hans tid i makten.

Vladimir Putin under sitt tal till det ryska folket under lördagen.

Det som snurrar runt i huvudet på den ryska presidenten vet bara han själv. Men han har fog för att vara rädd menar von Essen.

– Det är väldigt svårt för Putin att veta hur andra delar av systemet kommer reagera. Vilka kommer vara lojala och vilka delar av säkerhetsapparaten kommer gå på Prigozjins sida. Och hur många kommer lägga ner sina vapen. Det grubblar han mycket på, vilka kommer till hans undsättning och vilka kommer förråda honom.

Om Wagner når Moskva

Mycket tyder på att Prigozjins militärkupp är välplanerad. Men ingen vet vad han vill uppnå med den. Eller vad som händer om Wagner når Moskva.

– Det kan handla om att ge sig själva ett extremt starkt förhandlingsläge. Om Wagnerstyrkorna når Moskva och positionerar sig runt staden. Då kan de ge ledningen ett ultimatum som de måste uppfylla, annars går de in i Moskva.

Antingen vill Prigozjin stärka sin ställning under Putin, eller så vill han störta Putins makt.

Wagnergruppens ledare Prigozjin i en video.

– Med den nuvarande utvecklingen verkar det mer som att man vill rasera det nuvarande systemet.

– Beroende på hur Putin agerar och hur armén, säkerhetstjänsten, försvarsdepartementet reagerar, så kan han anpassa sin målbild. Han vet att han kan förstärka sin ställning på nåt sätt.

Moskva kommer sannolikt begränsas mer desto närmare Wagnergruppen kommer.

– Vissa delar kommer stängas av. Söder om Moskva sägs det att myndigheterna redan avrått folk från att åka på motorvägen.

”Har ingen erfarenhet av krig”

Hur styrkeförhållandena ser ut mellan Ryssland och Wagnergruppen går inte att avgöra. Vissa av de ryska styrkorna ansluter sig till Wagner eller vägrar strida mot dem. Samtidigt finns det uppgifter om att upp till 98 procent av ryska militären är i Ukraina.

– Det skulle innebära att Wagnerstyrkorna är fler, i alla fall kring Moskva. På så sätt har man ett problem i Kreml.

Förstärkt polisbevakning i närheten av de ryska regeringskvarteren under natten mot lördagen.

Prigozjin påstår att han har 25 000 soldater på sin sida. Men det kan röra sig om fler.

– Många av de i Wagnerstyrkorna är erfarna soldater som är välbeväpnade. Medan de styrkor som Ryssland har kanske bara är värnpliktiga. De styrkor som är i nationalgardet har kanske aldrig sett konflikt. De har ingen erfarenhet av krig.

– Det är inte så lätt för regimen att bara slå ner Wagner.