Uppgifter: Misstänkta bombmännen gillrade fällor

Publicerad 2023-01-10

Den 32-åriga mannen misstänks ha planerat ett terrordåd med giftiga substanser.

Två iranska medborgare greps i Tyskland för att ha planerat ett terrordåd med giftiga substanser.

Nu har platsen där de kemiska bomberna tillverkats undersökts av polis.

Utredarna ska ha blivit varnade för att männen gillrat fällor, enligt uppgifter till Der Spiegel.

Under natten mot söndagen grep tysk polis en 32-årig iransk medborgare i Castrop-Rauxel efter ett stort tillslag. Mannen är misstänkt för att ha planerat och förberett ett dåd med islamistiskt motiv, enligt polis och åklagare.

Mannen ska ha skaffat sig de extremt giftiga substanserna ricin och cyanid och planerat att använda dem i dådet. Ytterligare en man greps i tillslaget.

Nu har Der Spiegel redogjort för nya detaljer om tillslaget. Enligt källor till tidningen ska det första tipset om de misstänkta männen kommit från FBI runt jul. Myndigheterna i USA ska ha kommit över en chatt som männen använde.

I chatten pratade männen bland annat om de farliga substanserna och ambitionen att genomföra dådet på nyårsafton. Männen ska ha saknat en substans, vilket gjorde att planerna fick skjutas upp, enligt källorna.

Ytterligare en man greps i tillslaget.

Gillrade fälla i garage

Enligt samma uppgifter ska den 32-årige mannen som pekats ut som huvudmisstänkt sympatiserat med terrororganisationen IS.

Sedan gripandet gjordes har utredarna arbetat intensivt på platsen. Polisen har bland annat pratat med grannar för att bilda sig en uppfattning om männen och deras förehavanden.

Under måndagen genomförde man undersökningar i två garage som ska ha använts för att tillverka de kemiska bomberna, skriver nyhetsbyrån AP. Personal på plats har specialutbildning för att kunna hantera eventuella farliga ämnen.

Enligt Der Spiegels källor ska utredarna ha hittat ett misstänkt paket i ett av garagen som just nu undersöks. De fick även information om att det fanns en gillrad fälla i det andra garaget. Polisen har inte kommenterat tidningens uppgifter.

Följ ämnen i artikeln