Afghaner gräver med händer efter överlevande

Uppdaterad 2023-10-11 | Publicerad 2023-10-10

Gravar. Överallt.

Med bara händer och spadar gräver man fortfarande efter överlevande efter lördagens jordskalv i västra Afghanistan.

Tiden är knapp och chansen att hitta överlevande bedöms som små.

Hittills har fler än 2 400 dödsoffer bekräftats, men antalet väntas stiga.

Räddningsarbetare försöker lokalisera människor som begravts i sina hem i jordbävningen. Enligt FN har 11 byar helt jämnats med marken. Familjer har utplånats.

– Det finns familjer där inte en enda person överlevt. Ingen är kvar, inte en enda kvinna eller barn. Ingen, säger 50-årige Ali Mohammad i byn Nayeb Rafi, en by där 2 000 personer bodde tidigare.

Afghanska män gräver efter överlevande med sina bara händer.

Olika siffror

I en by inte långt därifrån begravdes under måndagen 300 personer i en stor begravningsceremoni.

Uppgifter om hur många som omkommit i skalvet har varierat kraftigt. I söndags talade landets talibanstyrda krismyndighet om 2 053 döda och över 11 000 med skador eller förstörda hem. Nu har 2 200 bekräftats, men det pratas om att dödssiffran kan landa betydligt högre.

– Vi har uppskattningsvis över 4 500 döda och skadade, men siffrorna ändras hela tiden, sade Mullah Janan Sayeq, talesperson för myndigheten, på måndagen.

En pojke sörjer bredvid sin lillebrors grav.

Sover under bar himmel

Det har varit svårt för räddningspersonal att nå fram till området. Iran har lovat att skicka 20 räddningsteam med bland annat hundar. Andra länder har lovat att skicka mat och mediciner.

Hundratals familjer tvingas nu sova under bar himmel, både för att klara sig undan efterskalv och för att flera hus förstörts.

– Barnen kan inte sova i huset. De vaknar och skriker av rädsla. Rädslan går att ta på, berättar 34-årige Hazrat, samtidigt som han konstaterar att det inte heller finns mat till barnen.

Hundratals begravs utanför en by i Zenda Jan-distriktet i provinsen Herat.

Följ ämnen i artikeln