Nu kommer regnet – risk för slukhål och ras

Publicerad 2023-08-26

Under lördagen har regn orsakat översvämningar på flera håll i södra Sverige.

Nu drar regnet norröver.

– Marken är underminerad, kanske i större omfattning än tidigare, säger Niklas Bruhn, larmbefäl på Räddningstjänsten RiS.

SMHI har utfärdat orangea och gula varningar för stora delar av mellersta Sverige under helgen.

Stora skyfall väntades på flera håll under lördagskvällen. Värst skulle situationen vara i Svealand, sydligaste Norrland och delar av Götaland.

Risk för slukhål och ras

– Än så länge har vi inte sett regnet i vitögat, säger Niklas Bruhn, larmbefäl på räddningstjänsten RiS.

Räddningstjänsten RiS är ett samarbete mellan kommuner i Dalarna, Gästrikland och Hälsingland där regnet väntas under helgen.

Niklas Bruhn säger att man håller stenkoll på SMHI:s väderprognos. Hur det rör sig och var det regnar. I Hudiksvall har man ställt ut barriärer på de mest utsatta ställena. Man har också stärkt upp med både personal och material i form av bland annat pumpar och sandsäckar.

Han säger också att marken är underminerad från sommarens tidigare regn.

– Slukhål har bildats tidigare och dragit med sig jord- och grusmassor och det är något vi är medvetna om att det finns risk för nu också.

– Kanske i större omfattning än tidigare, säger Bruhn.

Niklas Bruhn uppmanar privatpersoner att vara extra försiktiga.

– Man ska tänka på att vara försiktig när man är ute och kör bil eller promenerar i de områden som är utsatta. Kan vara områden som man inte misstänker som är utsatta kan det hända i alla fall att det rasar eller händer grejer i naturen.

Slukhål i Kristianstad 2022

Kan komma upp till 30 millimeter regn

– Under inledningen av kvällen så kommer den södra delen av varningen i Götaland fortsätta gälla. Sen mot kvällen drar skurarna norrut från Götaland, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI.

– Därefter under natten så är det framförallt södra Norrlandskusten, Gävleborg upp mot Västernorrland efterhand som kommer ha det intensivaste regnfallen, men risken för skyfall, säger Einevik.

Enligt SMHI är det svårt att veta exakt hur mycket regn som väntas.

– Det är ju som alltid med skyfall väldigt svårbedömt. Mest kan komma mellan 20–30 millimeter lokalt, säger han.

Även om det skyfallsliknande regnet drar norrut i försvagat skick ser Niklas Einevik ingen klarning i sikte för när vädret blir bra igen. Han räknar med att vi får ett ostabilt väder ända in i början av september.

– Vi ser ingen väderstabilisering i sikt. Det fortsätter dra in nya skurar över söndagen och måndagen. Nya regnväder väntas under nästa vecka. Vi fortsätter vara i en ostadig period.

Så skyddar du dig och ditt hem vid en översvämning

Ett handelsområde i Kållered fylls med vatten den 8 augusti.

Larm om översvämningar

Under lördagen har det regnat på flera håll i mellersta och södra delar av landet.

I Hällum i Västra Götaland har det regnat 70,6 millimeter regn mellan klockan 08 och 20, enligt data från SMHI:s mätstationer.

På kvällen drog regnovädret norrut och 48,5 millimeter uppmättes i värmländska Blomskog mellan klockan 20 och 22.

Under lördagseftermiddagen ringde många in till räddningstjänsten om översvämningar i Vara- och Likdöpingstrakten, rapporterar P4 Skaraborg.

Larmen började komma in vid 17-tiden och efter en och en halv timme hade över 40 personer ringt in om vattenskador och översvämningar i byggnader. En gångtunnel i Järpås utanför Lidköping ska ha svämmat igen.

I området kring Vara, Järpås, Örslösa och Lovene har åkrar, källare och trädgårdar svämmat över, rapporterar NLT. En räddningsledare på räddningstjänsten i området uppger att det har kommit in över 100 larm.

Även i Göteborgs skärgård har det kommit in larm om om vattenskador i bostäder. Räddningstjänsten har varit på plats på ett tiotal adresser på Hönö och Öckerö.

Källaren till en kyrka på Öckerö har fyllts med vatten, enligt P4 Göteborg, som räddningstjänsten håller på att pumpa ut i detta nu.

Följ ämnen i artikeln