Ukraina har tagit tillbaka strategisk by

Uppdaterad 2023-08-29 | Publicerad 2023-08-28

Under 18 månader var Robotyne i ryska händer.

Nu har ukrainska trupper tagit över.

Det kan vara ett genombrott i offensiven söderut.

Följ ämnen
Ukraina

Nästan inga byggnader står oskadade i Robotyne i Zaporizjzjaregionen. Men nu har Ukraina åter kontrollen över den stategiskt belägna byn.

Landets biträdande försvarsminister Hanna Maljar bekräftar på militärens Telegramkanal att ukrainska trupper lyckats ta sig igenom Rysslands mest befästa försvarslinje:

"Robotyne har befriats och våra trupper rör sig sydost om denna stad", står det i inlägget, som också uppger att Ukrainas väpnade styrkor nu avancerar söderut mot Novoprokopivka och staden Ocheretuvaty "trots våldsamt motstånd från fienden". Slutmålet: Melitopol åtta mil från Robotyne och Azovska havskusten.

Hissade flaggan

För fyra dagar sedan hissade den 47:e mekaniserade brigaden ukrainska flaggor på hustaket till en skola i centrala Robotyne, enligt ett inlägg på Telegram.

Samtidigt som Ukraina trycker på för att vinna mark i söder, ökar trycket mot Ukraina i öster.

– De närmaste veckorna är viktiga. I Luhansk i norr tror jag att ryssarna vill splittra Ukraina, det vill säga att tvinga Ukraina att flytta upp förstärkningar för att lätta på trycket i söder, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, till TV4.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zalunzjnyj har publicerat bilden på den ukrainska flaggan i Robotyny på sin Telegram.

Redan i början av juni inleddes operationen för att återta Robotyne. I ett försök att ta sig igenom ett minfält norr om byn den 8 juni förlorade man bland annat två dussin Leopard 2A6-stridsvagnar, skriver Forbes.

Efter den katastrofala inledningen har ryssarna sakta men säkert tryckts tillbaka.

Putins svar

Nu har Putin, enligt uppgifter till brittisk media, satt in elitstyrkan VDV för att stoppa Ukrainas motoffensiv.

– Det ukrainska avancemanget i Robotyneområdet gör att ukrainska styrkor är närmare att utföra operationer mot den andra försvarslinjen som kan vara svagare än den första försvarslinjen i området, noterade Institute for the Study of War.

Under natten till i går sköt ryska invasionsstyrkor kryssningsrobotar mot centrala Ukraina, enligt de ukrainska myndigheterna. Två personer uppges ha blivit dödade när en industrianläggning i Poltavas län träffades, skriver TT.

I en intervju med Reuters säger president Volodoymyr Zelenskyj att presidentval ska hållas nästa år, trots krig – men bara om USA och Europa står för notan.

– Jag kommer inte ta pengar från vapen eller försvar för att lägga på val, säger Zelenskyj till nyhetsbyrån.

Ett val i Ukraina kostar normalt cirka 1,5 miljarder kronor, enligt Reuters.

LÄS VIDARE

Civila dödsoffer i Ukraina: ”Inte lika förskräckligt som i andra krig”