L-politiker i nytt upprop mot SD-samarbetet: Finns ingen gräns

Publicerad 2023-08-24

Kritiken i Liberalerna mot samarbetet med Sverigedemokraterna fortsätter.

Flera L-politiker, med poster ända upp i partistyrelsen, går samman i ett krav på självständighet.

”Liberalerna har inte längre någon gräns för hur man stödjer SD. Det finns inga röda linjer” skriver de.

SD-topparna Björn Söders och Richard Jomshofs uttalanden om islam och hbtq-personer fortsätter att plåga delar av Liberalerna. I ett nytt upprop riktar 25 liberala kommunpolitiker runt om i Sverige hård kritik mot hur partiet förhåller sig till SD.

”Inför vägvalet var det många diskussioner om partiets ”röda linjer” som skulle vara okränkbara när de bröt mot liberala grundprinciper. Dessa linjer skulle vara en sorts garant för att ett samarbete med SD skulle kunna accepteras i partiet.” ”Vi konstaterar att Liberalerna nu inte har någon gräns för hur man stödjer SD. Det finns inga röda linjer.” skriver L-politikerna i Liberalernas tidning NU.

Johan Pehrson och Jimmie Åkesson.

”L är i djup svacka”

Bland undertecknarna finns Marianne Damström Gereben i Solna, Jan Jönsson i Stockholm som också sitter i partistyrelsen och Jessica Johnson i Vallentuna. L-politiker från flera skånska kommuner, Halmstad, Falköping och Östersund finns också representerade.

”Förtroendet för oss fortsätter att sjunka. Liberalerna är fortsatt i en djup svacka. Vi tror inte att det var förhoppningarna med Tidöavtalet. Vi tror att förhoppningarna var att vända den negativa trenden där fler partister hoppar av och lämnar med sorg när de inte upplever att partiet lever upp till sina egna grundvärderingar, gång på gång.” skriver de.

Texten avslutas med ett krav inför Liberalernas landsmöte som hålls senare i höst: Att Liberalerna går till val som ett självständigt parti 2026.

Jan Jönsson (L)

Flera kritiska upprop

Liberalernas partistyrelse har ännu inte gett något svar på kravet. I helgen ska partistyrelsen ha möte där motioner inför höstens landsmöte avhandlas.

Ingen av undertecknarna som Aftonbladet varit i kontakt med vill kommentera innehållet.

”Den gäller en motion till landsmötet, och vi inväntar nu ett svar från partistyrelsen först.” skriver Jessica Johnson i ett sms.

”Det här är en motion som ska behandlas i helgen och jag är mest medundertecknare så jag avvaktar hur den kommer att behandlas” skriver Jan Jönsson i ett sms.

Tidigare i veckan skrev Aftonbladet om ett annat upprop i Liberalerna. 34 lokala partiföreningar och sidoorganisationer kräver att SD-toppen Björn Söder petas som ordförande för den svenska OSSE-delegationen. Förra veckan gick flera liberaler ut och krävde att Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, avgår från sin post.

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci säger att Liberalerna alltid går fram som ett självständigt parti och att det är upp till landsmötet eller partirådet att fatta beslut om något annat ska råda.

Vad säger du om kritiken som artikelförfattarna framför?

– Björn Söders uttalande är vedervärdiga. Jag vill vara tydlig med att vaken Björn Söder eller Richard Jomshof är Liberalernas ansvar eller problem. Det är ytterst Sverigedemokraternas ansvar att hantera sina ledamöter.

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci.
Olof Svensson