Arrangören: ”Det är fruktansvärt”

Publicerad 2023-08-20

Fem personer skadades när en bil sladdade in i en folkmassa på Hisingen.

Arrangören för bilträffen är bedrövad efter händelsen.

– Det är fruktansvärt, säger han.

Bilträffen vid Bäckebol köpcentrum på Hisingen i Göteborg lockade ett stort antal personer innan tillställningen spårade ur.

Filmer visar hur en bil sladdar på parkeringen innan den kolliderar med folkmassan. Fyra kvinnor och en flicka i 15-årsåldern skadades och fördes till sjukhus med ambulans.

Hann inte stoppas

Arrangören, som vill vara anonym, säger att man stoppade ett flertal buskörare under kvällen, men att man inte hann fram innan olyckan inträffade.

– Det kommer in en röd BMW och börjar göra ringar och bilen utvecklar så pass mycket rök att han antagligen inte ser. Varv nummer två kommer bilen ganska nära avspärrningen och folk börjar vinka, men då är det för sent, säger han och fortsätter:

– Det tar två, tre sekunder sedan plöjer bilens bakdel där folk står. Vi kan se att några försöker slita ut killen ur bilen, antagligen för att slå på honom ganska ordentligt med tanke på att några de känner blivit påkörda. Sedan sprang han därifrån vad jag fattat.

”Helt fruktansvärt”

Vad tänker du om att det här händer på er bilträff?

– För det första tycker jag att det är helt fruktansvärt och en helt absurd situation på alla sätt. Det här är varför vi ber folk sluta, för att folk inte ska komma till skada.

– Vi var tydliga med att vi inte arrangerar något buskörande och tar inget ansvar för det. Vi uppmanar inte folk att göra det heller.

Du säger att folk buskört tidigare under kvällen, hade ni någon tanke på att ta kontakt med polisen?

– Första tanken är kanske inte att ringa polisen själv, men det är det man får göra till slut. Vi har haft mycket poliser hos oss tidigare och träffar nästan aldrig några problem. Vi hade kanske önskat polisnärvaro den här gången.

Stort problem med buskörning

Är det ett stort problem med buskörningar på bilträffarna?

– Buskörningar är ett stort problem. Ofta ska folk försöka slå hastighetsrekord på vägen utanför eller burna inne på parkeringen.

– Vi har kanske inget tillstånd att vara där, men å andra sidan så har vi aldrig blivit bortkörda heller, för det har liksom aldrig stört. Polisen säger också att de inte kan köra bort oss för det är en allmän parkering.

Kommer ni vidta några åtgärder efter olyckan?

– Vi får se till att vi inte har några områden där det går att burna. Vi får ställa ut bilar eller vad man nu kan göra ännu tydligare. Vi vill ha en städad, ren bilträff för bilintresserade människor. Vi har hållit på i 20 år nästa år och det finns barnfamiljer och folk med djur där. Vi vill att alla ska kunna njuta av fina bilar och ha ett umgänge.

Följ ämnen i artikeln