Uppgifter: Svenska gängmän gripna i Frankrike

Publicerad 2023-10-26

Fransk polis. Arkivbild.

Tre svenska gängmän har gripits i Frankrike, enligt Aftonbladets uppgifter.

En av dem kopplas till ett kriminellt nätverk söder om Stockholm.

Tre svenska män har gripits i södra Frankrike, enligt Aftonbladets uppgifter.

Männen ska ha gripits med falska id-handlingar, och misstänks därför för urkundsförfalskning. Några närmare omständigheter om gripandena är inte känt i nuläget.

Alla tre är i 20-årsåldern och tidigare dömda för flera vålds- och narkotikabrott.

En av dem tillhör ett kriminellt nätverk söder om Stockholm, enligt Aftonbladets uppgifter. Han har nyligen blivit villkorligt frigiven efter ett flerårigt fängelsestraff för grovt narkotika- och vapenbrott.

Även de övriga två kopplas till grov brottslighet, enligt dokument från Kriminalvården. Den ene har flera punkter i belastningsregistret, bland annat gällande narkotikabrottslighet och vapenbrott.

Den andra dömdes i samma fall som gängmannen till ringa narkotikabrott efter att cannabis hittats i hans bostad. Åklagaren yrkade på grovt narkotikabrott. Enligt egen utsago uppehåller han sig främst i Marocko.

UD: undersöker det

Aftonbladet har varit i kontakt med Utrikesdepartementet som utreder uppgifterna.

”UD och ambassaden undersöker uppgifterna men det är för närvarande inga ärenden för UD”, skriver UD i ett mejl och fortsätter:

”Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD. Enligt Wienkonventionen om konsulära förbindelser ska en stat informera vår ambassad/konsulat om en svensk medborgare frihetsberövats, förutsatt att den frihetsberövade själv vill det”.

Tidigare i veckan greps flera svenska gängmän i Tunisien. Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker svensk polis att individerna tillhör Rawa Majids innersta krets. Det finns inga uppgifter om gripandena i Tunisien och Frankrike hänger ihop.

Följ ämnen i artikeln