Nasas nya rymdsond ska ”röra vid” solen

Publicerad 2017-06-01

Amerikanska Nasa har annonserat ett nytt, riktigt hett uppdrag.

Nästa sommar skickar de en rymdsond mot solen.

Farkosten ska komma närmare stjärnan än vi någonsin har varit – i en temperatur som når en bra bit över 1 000 grader Celsius.

Ett antal amerikanska rymdsonder är på väg ut ur, eller har lämnat, vårt solsystem. Nu ska en färdas mot systemets mitt.

Nasas nya rymdsond, Parker-sonden, kommer enligt planen att lämna Jorden i juli eller augusti nästa år. Destination: Den yttersta randen av solens atmosfär, den så kallade koronan. Koronan syns som tydligast vid en solförmörkelse – då den starka aktiviteten bildar en krona runt den mörklagda solen.

Resan blir det närmaste ett mänskligt tillverkat föremål har kommit vår stjärna.

– Det är dags att röra vid solen, säger en av forskarna bakom uppdraget, Nicola Fox.

Decimetertjockt värmeskydd

Parker-sonden kommer att använda sig av Venus dragningskraft och flyga totalt 24 varv runt solen. Steg för steg kommer den närmare.

Som allra närmast kommer den att vara 6,2 miljoner kilometer från solens yta. Där kommer temperaturerna att ligga på ungefär 1 370 grader Celsius.

Där är solens strålning också extrem – men tack vare ett decimetertjockt kompositskal kommer sonden, enligt forskarna, att kunna skydda sig. Inuti sonden kommer det vara rumstemperatur.

Som snabbast kommer den att färdas i en hastighet på över 720 000 kilometer i timmen. I den hastigheten skulle en resa mellan Stockholm och Linköping ta ungefär en sekund.

Solvindar hotar våra system

Forskare hoppas att resan till solen ska räta ut ett antal astronomiska frågetecken.

Solen stöter ut solvindar, joniserade gaser, som fyller tomrummet i solsystemet. Vindarna strömmar förbi vår planet i höga hastigheter och påverkar det så kallade rymdvädret omkring oss. Vi ser det som tydligast i form av norrsken på himlen.

När solvindarna ökar i styrka stör de Jordens magnetfält – och kan i värsta fall slå ut satelliter och teknologi på jorden, som elnät och flygtrafik.

Ett annat mysterium är varför koronan är mycket varmare än solens yta. Det är ”som om vatten rann uppför ett vattenfall”, menar forskarna.

Döps efter solforskaren

Sonden kallades först ”Solar Probe Plus”, men fick på onsdagen sitt nya namn. Den döps efter astrofysikern Eugene Parker som 1958 föreslog att solen skickar ut solvindar, som utgör en påtaglig kraft i hela solsystemet.

Tidigare hade man trott att allt utrymme mellan planeterna var vakuum.

– Jag är väldigt hedrad att associeras med ett sådant heroiskt vetenskapligt rymduppdrag, säger Parker till CNN.

– Det är väldigt spännande att vi äntligen ska få ta en titt. Man skulle vilja ha mer detaljerade mått av vad som sker med solvinden. Jag är säker på att det kommer att bli några överraskningar. Det blir det alltid.

Hotet från rymden: ”Vi lägger
pusslet”

Följ ämnen i artikeln