Först spritar han händerna – sedan spränger han kliniken

Polisen vädjar om hjälp: Vem är mannen?

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den unge mannen i munskydd kliver in på läkarmottagningen, spritar noggrant händerna – och låter sedan av allt att döma en sprängladdning brisera.

Nu släpper utredarna en övervakningsfilm från explosionen och ber samtidigt om tips från allmänheten.

– Vi behöver hjälp att identifiera den här personen, säger åklagaren Mats Ihlbom.

En sprängladdning briserade inne på en läkarklinik i centrala Göteborg den 11 november förra året. Två kvinnor som var på kliniken skadades vid explosionen.

Men trots månader av intensivt utredningsarbete har polisen ännu inte lyckats gripa eller ens identifiera någon gärningsperson. Nu väljer de därför att släppa en övervakningsfilm som visar hela händelseförloppet.

Filmen visar explosionen

Filmen börjar minuterna innan sprängladdningen briserar. På filmen ser man hur en ung man med uppdragen huva och munskydd lugnt går in på kliniken. Han spritar händerna noggrant innan han går in på mottagningens toalett. Han lämnar sedan kliniken – kort senare smäller det och lokalen fylls med rök.

– Vi går ut med den här filmen för att vi behöver hjälp att identifiera den här personen. Vi har inte lyckats göra det själva och vi hoppas att någon känner igen personen, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Han säger att de inte har några ytterligare uppgifter om mannen som de kan gå ut med till allmänheten.

– Det ser ut att vara en ung man. Men det kan jag inte slå fast, säger han.

Äldre kvinna fick splitterskador

I början av filmen ses en äldre kvinna gå förbi kameran för att sedan gå mot toaletterna. När sprängladdningen går av är den äldre kvinnan inne på toaletten som ligger vägg i vägg med den våldsamma explosionen.

Kvinnan, som är i 85-årsåldern, får splitterskador i ansiktet och drabbas av en svår chock. Även en kvinna i 50-årsåldern skadades lindrigt i tumultet efter explosionen.

– Det är helt oskyldiga förbipasserande som skadas, säger Mats Ihlbom.

Brottsrubriceringarna mot mannen på övervakningskameran är i nuläget mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse

Betalningspåminnelse

Exakt vad motivet bakom attentatet är vet man inte säkert. Men Mats Ihlbom säger att de har en arbetsteori i utredningen.

– Det kan röra sig om en skuld mellan parterna. Det här ska då ha varit någon slags påminnelse om att betala skulden, säger han.

Om du tror att du vet vem personen på övervakningsfilmerna är ber åklagaren höra av dig till polisens telefonnummer som är: 114 14.

Flera attentat mot kliniken

Det här var varken första eller sista gången som den här kliniken och personerna bakom den utsätts för sprängattentat, enligt en sammanställning som Göteborgs-Posten har gjort. Under 2020 inträffade flera händelser:

  • Den 6 augusti exploderar en handgranat i närheten av en fastighet i stadsdelen Krokslätt i Göteborg, där klinikens ägare är bosatt.

  • Den 20 oktober detonerade en sprängladdning vid klinikens entré.

  • Den 11 november exploderar sprängladdningen inne på läkarmottagningen.

  • Den 23 november kallades polisen återigen till ägarens adress. Då hade en odetonerad granat hittats i närheten av bostaden.

  • Målsägandefamiljen lever för tillfället under polisbeskydd, enligt tidningen.
    Personen på övervakningsfilmen är just nu endast misstänkt för explosionen den 11 november.

Övervakningsfilmen visar hur den unge mannen noggrant spritar sina händer.
Foto: Polisen
Övervakningsfilmen visar hur den unge mannen noggrant spritar sina händer.
Publicerad:

LÄS VIDARE