Paret Bildt om isoleringen: ”Vi har så mycket att prata om”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Från världspolitikens centrum till ett hotellkök i norra Italien.

Det är här Carl Bildt, 71, och hustrun Anna Maria, 57, isolerat sig under pandemin.

– Carl är inte riktigt en typisk svensk Ikeaman, säger hon i TV4:s ”Tillsammans med Strömstedts”.

Utsikten från terassen på slottet Tabiano går inte att beskriva som något annat än hänförande. Odling på odling vilar mjukt på kullarna runt egendomen. Här, utanför Parma i norra Italien, har släkten Corazza bott i fem generationer.

De senaste åren har slottet även tjänat som hotell, för ett par år sedan tog Anna Maria och hennes bror över verksamheten. På ägorna finns spa, pool, fruktträdgård – och en hemlig trädgård.

Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt på bröllop 2018.
Foto: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå
Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt på bröllop 2018.

Under pandemin har slottet varit parets fasta punkt och det nya normala är att de nu kan träffas varje dag.

– Vi har så mycket att prata om. Livet, vänskap och kärlek. Lantlivet har blivit så bra för mig, jag älskar det. Det känns bra, nu vid den här tidpunkten i mitt liv, säger Anna Maria Corazza Bildt i tv-programmet.

På slottet är det hon som ställer sig i köket och kokar sin egen marmelad, hon plockar svarta fikon från de egna träden och använder i matlagningen och hon är den som tar hand om blomsterarrangemangen. Carl Bildt säger att han är intresserad, men påstår att han inte gör någon större insats själv.

– Hans händer är mer på telefonen och datorn än på snickerier, säger hustrun och ler.

Första gången de träffades var i Vukovar i Kroatien, på gränsen till Serbien. Då var Carl Bildt EU-medlare i Sarajevo under Balkankrigen och Anna Maria Corazza jobbade som fredsarbetare för FN. När hon några månader senare fick jobb i Sarajevo tussade Bildts vänner ihop dem under en middag.

1998 gifte de sig, i Sarajevo. Nu, 23 år senare, påstår Carl Bildt att han tror att han inte är speciellt romantisk.

– Jag tycker att du är romantisk på ditt sätt som är väldigt diskret, väldigt svenskt sätt… som är väldigt sött faktiskt, säger Anna Maria Corazza Bildt.

– Vår relation är gränslös per definition. En relation måste vara gränslös för att den ska fungera. Det är inte så mycket kriser. Det verkar löjligt, men i sådana fall är det rätt mycket praktiska grejer, säger Carl Bildt.

”Tillsammans med Strömstedts” sänds torsdagar kl 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

Publicerad: