Åsa drabbades av långtidscovid: Hoppas forskningen ska hitta svar

Uppdaterad 2022-04-11 | Publicerad 2022-01-28

Åsa, 44, blev sjuk i covid-19 i mars 2020 – hon är fortfarande inte frisk.

Det hektiska familjelivet förvandlades snabbt till en vardag med ihållande feber och utmattning.

– Jag hoppas att forskningen ska hitta svar på hur jag ska kunna få mitt liv tillbaka, säger hon.

Åsa Kristoferson Hedlund drabbades av covid-19 under pandemins början. Efter snart två år är hon fortfarande inte återställd. Åsa blev rejält sjuk ungefär en vecka efter att hon testade positivt. Efter ett tag blev hon sakta men säkert bättre, men i slutet av maj vände det och hon blev radikalt sämre igen.

– Jag upplevde känslor jag aldrig har varit med om förut. Jag har varit helt sängliggandes i perioder. Bara en enkel sak som att öppna frysen har lett till att jag har behövt sätta mig på golvet för att vila, säger hon.

Det första symtomet som fick Åsa att känna att hennes besvär var på väg att bli långvariga var när hon märkte att den höga febern inte gav med sig.

– En bra bit över 100 dagar hade jag feber varje dag, ofta upp emot 39 grader.

Febern går fortfarande i vågor

När Åsa förstod att hon hade drabbats av långtidscovid snurrade flera tankar i huvudet. Hon har varit rädd för att hon aldrig kommer att bli frisk igen, och att hon skulle bli sängliggandes resten av livet.

Lyckligtvis kan Åsa i dag gå lättare promenader, men hon drabbas fortfarande av lufthunger och febern går fortfarande i vågor.

– Nu för tiden har jag feber ungefär två dagar i veckan. Pulsen och andningen drar ofta iväg och jag är fortsatt väldigt trött.

Åsa upplever att det inte finns någon riktigt fungerande vård för patienter som har drabbats av postcovid i Sverige. Hon önskar att det skulle upprättas en särskild mottagning där hon kunde få en mer kontinuerlig uppföljning av sjukdomsläget.

– Min husläkare har inte tid att sätta sig in i postcovid-forskningen. Om det fanns en specifik mottagning för de som inte blir friska skulle läkarna veta vilka specifika värden som behöver följas upp. Nu är det upp till mig att ta reda på det.

Enligt en studie finns särskilda biologiska faktorer som kan öka risken för att drabbas av långtidscovid.

”Vill få mitt liv tillbaka”

Nyligen publicerades en amerikansk studie som har kommit fram till att det finns särskilda biologiska faktorer som kan öka risken för att drabbas av långtidscovid.

Forskarnas förhoppning är att upptäckten i framtiden ska kunna leda till att sjukvården får tillgång till behandlingsmetoder som kan stävja och förhindra långvariga besvär, rapporterar New York Times.

Åsa Kristoferson Hedlund ser ljust på att forskningen går framåt.

– Jag är övertygad om att man kommer hitta fungerande behandlingsmetoder i framtiden, säger hon.

– Det skulle betyda allt att få mitt liv tillbaka. Jag längtar efter att kunna ta ut mig helt. Gå hurtiga power walks, springa och simträna. Bara att gå i trapporna hemma kan vara en utmaning i dag.

Under sommaren 2020 var Åsa med och startade upp föreningen ”Svenska covidföreningen”, där hon är ordförande. Föreningen finns till för personer som drabbats hårt av covid överlag.

– Vi startade för att vi såg att samhället inte samlade information om virusets alla ansikten, personer som lämnades utan adekvat vård.

Syftet är att främja lärande och sprida kunskap om postcovid utifrån ett patientperspektiv. Föreningen har i dag över 3 000 medlemmar.