Våldsam covidsmitta på Grönland – värst i världen

Publicerad 2022-01-16

På Grönland sprids just nu coronaviruset snabbast i världen.

Situationen är mycket värre än i övriga Norden.

– Vi har för närvarande en mycket våldsam smittspridning, säger landsläkaren Henrik L Hansen.

Fram till sommaren 2021 hade nästan ingen smittats av coronaviruset på världens största ö. Med omikronvarianten ändrades allt.

Den nådde Grönland i december och spred sig blixtsnabbt tack vare ökat resande och social samvaro under jul och nyår, uppger landsläkare Henrik L Hansen för radiostationen Kalaallit Nunaata Radioa.

– Det är inget tvivel om att det är omikron som efter jul har spridit sig våldsamt speciellt i Nuuk och Ilulissat. Till skillnad från i övriga Norden hade vi mycket få restriktioner, samtidigt som omikronvarianten kom in, säger landsläkaren.

Fyra gånger högre än Sverige

Det nya rekordet med 630 coronasmittade på ett dygn i torsdags bland 56 500 grönländare innebär att Grönland för närvarande har världens värsta smittspridning. Den 13 januari hade Grönland ett sjudagarsmedelvärde på 9 242 nysmittade per miljon invånare – fyra gånger högre än i Sverige, enligt Our World in Data.

Men landsläkare Hansen är ändå positiv inför framtiden. Hittills har bara två grönländare dött i covid-19, en bråkdel av Sveriges 15 513 avlidna. 67 procent av grönländarna är dubbelvaccinerade och därmed skyddade mot allvarlig covid-19-sjukdom, enligt Hansen.

Totalt alkoholförbud

– Det finns tecken på att vi kommer att ta oss igenom det här på ett bra sätt, säger han till Kalaallit Nunaata Radioa.

Grönlands regering har på sistone skärpt restriktionerna, med bland annat omfattande krav på att visa coronapass i olika sammanhang och att bära munskydd. Dessutom stängs nu alla restauranger klockan 22.

Men kommunstyrelsen i Qeqqata tycker inte det räcker, och har drivit igenom ett totalt alkoholförbud på orten till 25 januari.

– Vi är rädda för att smittan sprids ännu mer om festerna flyttas till privata hem, särskilt på helgerna, säger borgmästaren Malik Berthelsen till Kalaallit Nunaata Radioa.

Område i NordenNysmittade, sjudagarsmedelvärdeDöda under panedmin
Grönland9 2422
Färöarna6 12715
Danmark3 3673 453
Island3 30443
Sverige2 24315 482
Finland1 6981 700
Norge1 4431 381
Källa: Our World in Data. Sjudagarsmedelvärdet är det genomsnittliga antalet smittade per miljon invånare de senaste sju dagarna. Siffrorna är från 13 januari.