Dom i gigantisk assistanshärva

”Kan kalla det klanbrottslighet”

Publicerad 2021-08-12

”Sängbundna” personer fångades på film när de rörde sig fritt – samtidigt fick de omfattande assistans.

Totalt 22 personer har stått åtalade för mångmiljonhärvan som åklagaren kallar för klanbrottslighet.

Nu döms 14 av dem till fängelse mellan tio månader och upp till sju och ett halvt år.

En 33-årig kvinna från Göteborg och hennes föräldrar misstänktes för att tillsammans med brukare och assistenter ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på mer än 40 miljoner kronor. Misstankarna handlade i huvudsak om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Totalt 22 personer har stått åtalade i den omfattande bedrägerihärvan.

14 av dem dömdes idag till fängelse mellan tio månader och upp till sju och ett halvt år.

Fyra döms till villkorlig dom och böter och fyra frikänns.

Utöver fängelsestraffen ska de dömda även betala stora belopp i skadestånd till Försäkringskassan och Göteborgs stad.

– I centrum för den här härvan finns det ett assistansbolag som drivs av den här familjen. Vi betraktar dem som huvudmän, säger åklagare Alexander Malmgren.

Den 33-åriga dottern har varit den som drivit bolaget, men enligt Alexander Malmgren har hennes föräldrar styrt det bakom kulisserna.

Arbetare har lockats hit från utlandet

Enligt åtalet har brotten pågått mellan 2012 och 2020. Utredningen visar att brukare på olika orter i Västsverige har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna.

I början av utredningen fanns det fyra personer som misstänktes för att bluffa om sitt assistansbehov. Personerna har fångats på film där de rör sig fritt, handlar, umgås med vänner eller är på fest. Samtidigt som detta pågick var samtliga berättigade till omfattande assistans, som kostat samhället miljonsummor.

En av de misstänkta kvinnorna fångades på film när hon handlade och rörde sig fritt, utan rullator. Samtidigt var hon berättigad till omfattande assistanshjälp.

Åtalet visar också att de dömda förfalskat läkarunderskrifter och läkarintyg som gått via Försäkringskassan.

Några av de som stått åtalade ska även ha värvat falska assistenter, andra har låtsats arbeta som assistenter och flera av arbetarna har lockats hit från utlandet, enligt åklagaren.

– En del av de åtalade har inte haft samma ansvar som familjen som drivit bolaget, men vi anser att de är skyldiga att betala tillbaka vad de lurat av staten, fortsätter Malmgren.

”Kan kalla det för klanbrottslighet”

Vidare säger Malmgren att man kan likna assistansbolaget vid klanbrottslighet. Han jämför med ett tidigare fall, och han säger att samma familj varit inblandade i en liknande assistanshärva i början av 2000-talet.

– Det är frustrerande att se att det funnits assistansbedrägerier bland de här personerna tidigare, och se att samma familj kan begå samma typ av brott igen. Det är samma brottsplan som pågått i mer än 20 års tid, säger Malmgren.