Tårar på Downing Street: ”Johnson kan avgå i dag”

Publicerad 2022-07-06

Ett 40-tal ministrar och regeringsmedarbetare har lämnat sina poster.

Pressen på Boris Johnsons avgång ökar – och källor vittnar redan om tårar på Downing Street.

– Man antar att det blir i dag, twittrar Pippa Crerar, politisk chefredaktör på Daily Mirror.

Boris Johnson hänger löst. På två dagar har ett 40-tal ministrar och regeringsmedarbetare avgått i protest mot hans ledarskap och påstådda lögner. Ingen brittisk premiärminister har haft så många avhopp under en 24-timmarsperiod sedan 1932, skriver The Telegraph.

Enligt källor till Daily Mirrors politiska chefredaktör Pippa Crerar kan Boris Johnson komma att lämna sin post redan på onsdagskvällen.

”Dyster stämning på Downing Street”, twittrar hon.

”En källa på nummer 10 säger att det är ’massor av tårar’ i byggnaden. Det står skrivet på väggen nu. Man antar att det blir i dag.”

De tyngsta avbräcken är finansministern Rishi Sunak och hälsoministern Sajid Javid som lämnade sina poster med minuters mellanrum på tisdagskvällen.

På onsdagen riktade Javid hård kritik mot Johnson, som han vid flera tillfällen tvingats försvara under Johnsons tre år som premiärminister. Inte minst under Partygate – vårens utredning om Johnsons misstänkta brott mot de robusta covid-restriktioner som han själv satt upp.

– Denna vecka igen har vi haft anledning att ifrågasätta sanningen och integriteten i det vi har fått höra. Någon gång måste vi dra slutsatsen att det är nog. Jag tror att vi kommit dit nu, sa Javid i parlamentet.

Han förklarade att han inte längre ville riskera att förlora sin integritet genom att sitta i Johnsons regering och försvara saker som visade sig vara osanna.

– Man kan bara stänga av och sätta på en maskin ett visst antal gånger innan man inser att någonting är fundamentalt fel, sa han.

– Förra månaden gav jag (Johnson) en sista chans att visa sin oskuld men jag har dragit slutsatsen att problemet kommer från toppen och det kommer inte att förändas.

Sexuella trakasserier

Droppen hade varit hanteringen av Chris Pincher, parlamentsledamoten som i förra veckan avgick efter att han tafsat på två män på fyllan. Johnson sa först att han inte känt till att Pincher vid flera tillfällen anklagats för sexuella trakasserier – men ändrade sig sedan. I en intervju på tisdagen sa premiärministern att han ångrade att han anställt Pincher.

Sajid Javid sa att ”lojalitet måste gå åt båda håll” och sa att det var orättvist mot Johnsons ministrar som tvingats stå i tv varje morgon och försvara hans osanningar.

När Boris Johnson frågades ut i parlamentet på tisdagen vinkade Labourledamöter och skrek ”hejdå” till honom. Labourledaren kallade Johnson ett ”patetiskt spektakel” och liknade honom vid den döda papegojan i en sketch av brittiska humorgruppen Monty Pyton.

– Det här är första gången som de sjunkande skeppen flyr råttorna, sa Starmer om de avhoppande ministrarna.

Vägrar kliva av

Han hade börjat sitt anförande med att läsa upp ett vittnesmål från en av männen som säger sig ha blivit antastade av Chris Pincher. Han frågade Johnson om det stämt att han tidigare avfärdat Pincher som ”lite tafsig”, men fick inget svar från premiärministern – som är fast besluten att sitta kvar.

– Det är precis när det är tuffa tider, som när landet står inför hårt tryck på ekonomin och tryck på deras budgetar och när vi har det största kriget i Europa på 80 år, det är precis då som du förväntar dig att en regering ska fortsätta jobba på och inte gå iväg, sa Johnson.

Starmer svarade:

– Det enda han levererat är kaos.

Boris Johnson hade bemötts av höga skrattsalvor när han inlett utfrågningen med att berätta om en stor skattesänkning som han och den nya finansministern Nadhim Zahawi skulle införa.

Men fokus under utfrågningen, och under ett möte med regeringens samverkanskommitté några timmar senare, hamnade på det stora missödet med Johnson. I samverkanskommittén fick Johnson frågan om han skulle sitta kvar som premiärminister på torsdagen.

– Givetvis, sa han.

– Men i stället för att ge löpande kommentarer kring min egen karriär så är jag här för att prata om vad regeringen gör.

Boris Johnson.

Kan bli omröstning

På onsdagskvällen meddelade bostadsminister Michael Gove – som varit en lojal vapendragare till Johnson under hela hans regeringstid – att han uppmanat premiärministern att avgå. Därefter gick en delegation av bland andra transportminister Grant Schapps till 10 Downing Street med samma budskap.

Enligt The Times-reportern Steven Swinford orsakade besöket ett logistiskt kaos på premiärministerns kontor eftersom en grupp ministrar med stöd för Johnson, däribland inrikesminister Priti Patel, samtidigt befann sig i lokalerna.

”De har samlats i olika delar av byggnaden”, twittrar Swinford.

Priti Patel, som varit en av Johnsons trognaste allierade, skulle någon timme senare byta sida och sälla sig till den växande skara av kabinettministrar som uppmanar honom att avgå.

”Vägrar avgå”

Enligt en källa på Downing Street som står nära Boris Johnson ”har han inga intentioner på att avgå”, skriver Sky news.

Under onsdagskvällen fortsatte Johnson att tillsätta ministrar på de poster som lämnats. Han avsatte även Michael Gove som minister.

– Premiärministern är medveten om att han har ett mandat från 14 miljoner personer och det enda sättet han kommer att lämna på är om partiet tar det mandatet från honom, säger källan.

Eftersom Boris Johnson överlevde en misstroendeomröstning den 6 juni kan en ny sådan inte hållas på ett år. Men enligt två medlemmar i Torypartiets ledningskommitte, 1922-kommittén, som pratat med The Guardian, kan dessa regler komma att ändras. I så fall skulle en omröstning om Johnsons framtid som Storbritanniens premiärminister kunna hållas ”inom de närmsta dagarna”.

Följ ämnen i artikeln