Egyptisk influencer gripen i Saudiarabien: ”Lesbiska undertoner”

Publicerad 2022-07-31

Den egyptiska Tiktok-kändisen Tala Safwan har blivit gripen i Saudiarabien efter en video som stört den ”allmänna moralen”.

I videon bjuder hon över saudisk tjej till sitt hem, vilket ansågs vara av uppmanande sexuell karaktär.

Tala Safwan menar att hon blivit missförstådd.

Tala Safwan och hennes saudiska vän.

Fem miljoner följare på Tiktok och 800 000 på Youtube. Så populär är Tala Safwan på sociala medier. Den stora följarskaran har hon fått tack vare sina videor med bland annat ”pranks”, utmaningar och frågestunder.

Men det var under en video tillsammans med en annan ung kvinna från Saudiarabien som den lokala polisen tyckte att det gick för långt, rapporterar BBC.

I videon bjuder Tala Safwan in en annan tjej till sitt hem, vilket av många ska ha tolkats som uppmanande till sexualitet med lesbiska undertoner. Något som skapat upprörda känslor i landet.

Skapade raseri på sociala medier

Till följd av videon skapades en hashtag i sociala medier som kan översättas till ”Tala kränker samhället”. Influencern förklarade då att det inte var meningen att videon skulle uppfattas på det sättet eller innehålla sexuella undertoner. Hon anser att hon blivit missförstådd och att klippet har blivit taget ur sin kontext för att på så sätt skapa en skandal.

Drevet på sociala medier fortsatte och polisen i Riyadh, Saudiarabiens huvudstad, meddelade senare att de arresterat en person ”som fanns med i en sändning och pratade med en annan kvinna med sexuell karaktär och uppmanade till något som kan ha en negativ påverkan på den allmänna moralen”.

Polisen nämnde inte specifikt Tala Safwan vid namn i uttalandet, men publicerade ett delvis blurrat klipp från videon.

Influencern Tala Safwan menar att klippet tagits ur sitt sammanhang.

Följ ämnen i artikeln