Fjärde coronavågen sprider sig i Europa

Uppdaterad 2021-08-09 | Publicerad 2021-08-08

En fjärde våg av covid-19 slår nu mot en rad länder i Europa.

Dödstalen ökar på flera håll – samtidigt som vaccineringen har börjat stanna av.

– Deltavarianten sprids med blixtens fart, enligt den franska regeringens talesperson Gabrial Attal.

Oro sprider sig i EU.

70 procent av EU:s vuxna befolkning har hittills fått minst en dos covidvaccin, meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i tisdags. En siffra som kan ses som ett gott tecken – dessvärre har efterfrågan på vaccin börjat avta på flera håll, skriver Politico.

Trots de 70 procent som blivit vaccinerade i EU har en fjärde våg nu drabbat ett flertal länder.

Frankrike återinför restriktioner

Deltavarianten sprids med ”blixtens fart”, har den franska regeringens talesperson Gabrial Attal sagt.

Smittspridningen har resulterat i att kravet på munskydd har återvänt på flera platser i Frankrike. Munskydd som täcker näsa och mun är numera ett krav för att vistas utomhus i flera franska regioner. Dessutom har utegångsförbud införts på vissa platser. Att reglerna nu återinförts på vissa platser har resulterat i stora protester på flera håll.

I Frankrike är antalet patienter som intensivvårdas nu 1 331, jämfört med förra veckan då siffran var 978.

I Italien ökar dödstalen

Dödstalen i Italien har nu börjat öka. I 15 veckor har landet sett en minskning i antal döda med Covid-19. Men den här veckan har den positiva trenden brutits. Totalt har 111 personer bekräftats döda den senaste veckan, jämfört med de 76 som dog med covid-19 veckan innan.

Även smittotalen i landet har rusat. Med en ökning från 19 390 bekräftade fall, till 31 963 den här veckan.

Italien är ett land med stora regionala skillnader, så är det även när det kommer till vaccineringen. På Sicilien har endast 80 procent av befolkningen över 60 år fått vaccinet, jämfört med provinsen Puglia där 93 procent blivit vaccinerade. Liknande regionala skillnader går att se även i andra åldersgrupper.

I Rom behöver man visa upp ett ”grönt pass” för att få tillgång till sevärdheter som Colosseum.

Att befolkningen blir vaccinerad är nyckeln för att stoppa spridningen och hindra en fjärde våg, men det går långsamt. Den italienska regeringen har som mål att hela befolkningen ska vara färdigvaccinerad i slutet av september. I nuläget har cirka 58 procent av befolkningen över 12 år fått minst en vaccindos.

Storbritannien och Nederländerna ser minskade fall

I Nederländerna har antalet smittade fallit med 44 procent jämfört med förra veckan. En minskning har även setts i Storbritannien som nu börjat öppna upp landet. Däremot finns det en oro bland brittiska forskare att de minskade smittotalet kan kopplas till att människor inte testat sig lika mycket den senaste tiden, då många varit på semester.

Östra Europa ligger efter med vaccineringen

I Rumänien, Bulgarien och Kroatien ligger man efter med vaccineringen. Endast 18 procent av befolkningen i Bulgariens vuxna befolkning har fått sin första dos och i Rumänien är vaccineringstakten nästan stillastående. Endast 25 procent av rumänerna är fullt vaccinerade och på landsbygden är siffran ännu lägre.

Här har deltavarianten inte riktigt nått på bred front än, men en kraftig fjärde våg väntas nå länderna snart.

Anledningen till den låga andelen vaccinerade beror till stor del på en skepsis mot vaccinet. Bland annat har flera ledande personer inom den ortodoxa kyrkan i Rumänien, som länge haft högre förtroende bland folket än de offentliga institutionerna, öppet spridit vaccinationskritik och konspirationsteorier, rapporterar Politico.

Pandemi och smittspridning skrämmer inte turister utanför Colosseum.