Militären erkänner: Vi deltog i dödandet av rohingyer

Publicerad 2018-01-12

Nu byter den burmesiska militären taktik – och medger att man deltagit i dödande av rohingyer.

Tidigare har man helt nekat till den fördrivning och våld som över 655 000 rohingyer har utsatts för.

Erkännandet kommer samtidigt som en massgrav med ett tiotal kroppar har hittats i Rakhinestaten.

Mohammad Johaid sköts av militären i Burma,  tvillingsystern Mokarama, 7 som tröstade honom.

Sent på onsdagskvällen la den burmesiska militären ut ett skriftligt uttalande på arméchefen Min Aung Hlaings Facebooksida där man uppgav att en internutredning gjorts. Utredningen hade visat att fyra medlemmar ur ”säkerhetsstyrkor” hjälpt till att döda tio militanta rohingyer i Inn Din-byn i Rakhinestaten den 2 september.

Kropparna ska därefter ha lämnats i ett dike.

”Den här incidenten har inte rapporterats till högre nivå”, står det i uttalandet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tänt eld på byar

Den burmesiska armén har tidigare nekat till ansvar för det som av flera människorättsorganisationer kallas etnisk rensning eller till och med folkmord på rohingyer. Tusentals ur den muslimska minoritetsgruppen tros ha dödats efter att militära styrkor tänt eld på byar och slaktat människor. Över 655 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan i augusti då den burmesiska militärens ”rensningsoperationer” inleddes.

Uttalandet som kom under onsdagskvällen gör gällande att de tio rohingyer som dödats var misstänkta extremister. Militären har tidigare använt en attack utförd av den militanta rohingyagruppen ARSA på burmesiska militärposter i augusti som förevändning för sitt agerande.

Erkännandet kom samma dag som de två burmesiska journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo, som är anställda av nyhetsbyrån Reuters, formellt anklagades av polis i domstol för att ha brutit mot sekretesslagen i Burma. De har båda bevakat militärens framfart i Rakhine fram till dess att de greps och häktades i december. Uppgifter gör gällande att journalisterna granskat just massgravar i Rakhine.

”Inget annat val”

Facebookuttalandet ska vara ett sätt för militären att försöka dölja spåren av de omfattande grymheter som flera människorättsorganisationer och journalister rapporterat om.

– De hade inget annat val än att erkänna, säger den tidigare politiska fången Khin Zaw Win som i dag driver en tankesmedja om demokratifrågor, till AFP.

De tio misstänkta rohingyerna ska efter att de gripits ha tagits till en polisstation i byn. Men istället för att förhöras ska de ha dödats dagen efter, enligt militäruttalandet av andra bybor som var beväpnade med svärd och av ”fyra medlemmar ur säkerhetsstyrkorna”.

Deras kvarlevor ska ha hittats den 20 december.