Nato-soldater besökte bordeller

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-07

Avslöjades av filmteam

Ett flertal Nato-anställda i Kabul har besökt bordeller.

Deras sexköp fångades på film av ett team från brittiska tidningen The Sun.

– Det här försvårar det fredsbevarande arbetet, säger Daniel Skoglund, informationschef vid Försvarsmakten.

De Nato-anställda männen filmades när de besökte en bordell i Kabul för att ha sex med prostituerade.

De drack smuggelsprit samtidigt som de kollade in de kinesiska prostituerade kvinnorna. Senare gick de in med varsin kvinna i särskilda sovrum.

Upprör muslimerna

Enligt The Sun, uppger Nato-chefer att var femte civil Nato-anställd går till prostituerade och varnar för att det kan uppröra de muslimska afghanerna och därmed försvåra fredsarbetet.

Bordeller på kinesiska restauranger har ökat dramatiskt sedan talibanregimen föll 2002. På en bordell med namnet Paradise blev The Sun-teamet insläppta efter en visitation. Där tafsade besökarna öppet på de prostituerade kvinnorna.

Svenska soldater åkte dit 2000

Enligt Daniel Skoglund, informationschef vid Försvarsmakten, förekommer detta inte bland de svenska soldaterna i Afghanistan. De genomför fredsbarande arbete i fyra provinser i norra delen av landet.

– Våra soldater vet att de inte kan ägna sig åt kriminell verksamhet. När de är ute i tjänst omfattas de alltid av svensk lag och att köpa sex är olagligt, säger han.

Han kan bara minnas ett exempel där svenska soldater varit inblandade i något liknande.

– År 2000 åtalades tre svenska soldater för att de köpt sex av prostituerade. Sedan dess har jag inte hört talas om något liknande, säger han.

"Förstör det fredsbevarande arbetet"

Daniel Skoglund tror att de Nato-anställdas beteende kan få negativa konsekvenser för arbetet i landet.

– Det här kanske innebär att vi inte får respekt av den afghanska befolkningen vilket kan försvåra det fredsbevarande arbetet, säger han.