Hotbild mot anställda – två dagar före knivattacken

Kriminalvården i stabsläge

Uppdaterad 2018-07-29 | Publicerad 2018-07-28

Kriminalvårdaren var på väg till jobbet när han blev knivhuggen.

Attacken föregick av att personalen på anstalten mottagit hot två dagar innan och varnats av ledningen.

– Det var ett 30 sekunders samtal om att någon skulle plocka personal som kom ut från anstalten, säger Kriminalvårdens pressekreterare Ulf Mossberg.

Den manliga kriminalvårdaren i 20-årsåldern gick hemifrån vid 18.30-tiden för att jobba natt på Saltviksanstalen.

I trapphuset blev han knivskuren och misshandlad av en okänd gärningsman. Skadeläget är okänt.

Nu kan Aftonbladet berätta att personalen på anstalten mottagit ett anonymt hot över telefon – bara två dagar innan knivattacken.

– Det stämmer att det inkom ett hot. Det var ett 30 sekunders samtal om att någon skulle plocka personal som kom ut från anstalten, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

Myndigheten tog hotet på största allvar och rustade upp med extra bevakning tillsammans med polisen utanför anstalten.

– Cheferna gick ut med att vi bör ringa 112 om vi ser något på parkeringen eller något annat mystiskt, säger en källa med god insyn.

I nuläget finns inget som tyder på någon specifik hotbild mot den unga man som attackerades under lördagen. Enligt Aftonbladets källor ska hotet som ringdes in tidigare i veckan ha riktats mot Kriminalvården.

Stabsläge och krisstöd

– Det var inte riktat mot någon namngiven personal och speciellt inte mot han som råkat illa ut, utan allmänt mot Kriminalvården efter ett missnöje på anstalten under den senaste tiden, som ett sätt att ”jävlas”, säger uppgiftslämnaren.

Att hotet varit riktat mot anstalten i stort och inte någon namngiven anställd bekräftas också av Ulf Mossberg. Han säger att de inte funnit någon specifik hotbild mot den attackerade mannen.

– Vår underrättelsetjänst och säkerhetsavdelning har gjort bedömningen att det inte finns någon koppling mellan medarbetarens jobb och misshandeln, säger Ulf Mossberg.

Enligt Ulf Mossberg har Kriminalvården gått upp i stabsläge och erbjuder krishjälp till personal.

Följ ämnen i artikeln