Expert gav råd inför deklarationen

Publicerad 2014-05-04

Om man har gjort fel i sin deklaration går det att ändra hur många gånger som helst på nätet – även om man lämnat in första vändan på papper.

– Man kan gå in och ändra ända fram till 27 juli, säger skatteexperten Kay Kojer som har chattat med Aftonbladets läsare.

Vill man vara säker på att få pengar till midsommar ska man däremot ha ändrat senast 5 maj.

Ett annat intressant datum är när man senast måste betala tillbaka pengar. Det beror på när man får sitt slutskattebesked: 12 november om beskedet kommer i augusti, en månad senare om det kommer i september.

Betalas inte till någon annan

Det finns flera fördelar med att deklarera elektroniskt. Om du har lämnat in deklarationen på papper får du pengarna tidigast i augusti.

En annan fördel med att lämna in deklarationen elektroniskt är att man får en kvittens på att den verkligen har kommit in.

Att fylla i sitt kontonummer är viktigt, med betoning på sitt eget. Även om man hellre skulle vilja ge pengarna till någon annan kommer Skatteverket bara att betala ut till den det gäller.

Rätt till avdrag för trängselavgift

Mer specifika frågor handlade till exempel om vad man har rätt till för avdrag när det gäller resor.

– Har du rätt till avdrag för resor med bil har du även rätt till avdrag för trängselavgifter, säger Kay Kojer.

Mycket pengar ska hitta rätt i deklarationstider. En läsare med enskild firma undrade om det går att kvitta momsskulden mot de pengar han ska få tillbaka på inkomstskatten.

– Momsen ska tyvärr betalas in den 12 maj i samband med att man gör momsdeklarationen. Din skatt på inkomsten får du tillbaka före midsommar. Tyvärr kvittas det inte, säger Kay Kojer.

ANNONS