Han står bakom skandalsajten

Publicerad 2014-01-28

Jonas Häger, 26, står ensam bakom söksajten Lexbase efter att talespersonen Pontus Ljunggren hoppat av.

Mannen som hänger ut dömda på nätet har själv haft samröre med kriminella.

Sedan sajten lanserades har han gjort sig helt onåbar.

26-årige Jonas Häger står bakom 95 procent av aktierna i bolaget Lexbase, som lägger ut tingsrättsdomar på internet. Han kallas både verkställande direktör och ansvarig utgivare hos företaget. Men han var inte med och presenterade söktjänsten vid den presskonferens som hölls i Stockholm i går.

Det gjorde enbart Pontus Ljunggren, 45, som fram till tisdagseftermiddagen var talesperson för sajten.

Den enda kommentaren från Jonas Häger är ett skrivet citat på Lexbase hemsida. Där kommenterar han en lag som antogs i Storbritannien som ger medborgare möjlighet att kolla om en privatperson finns i brottsregistret, något Lexbase tycks ha inspirerats av:

”Vi ser positivt på Clare's Law, även om den typen av rättsinformation inte är Lexbases primära affärsområde. Clare's Law visar på att tillgänglighet till juridisk information behövs och kan verka förebyggande”, säger Jonas Häger på sajten.

Nolltaxerat sedan 2007

Vad som har fått den nyblivne vd:n att starta sajten med utlagda tingsrättsdomar vet ingen. Inte heller vem som har bekostat domarna som Lexbase begärt ut från Domstolsverket, en kostnad på 818 948 kronor, enligt Domstolsverkets fakturor.

Jonas Häger har, trots sitt aktieinnehav i Lexbase, nolltaxerat sedan 2007. Hans senaste deklarerade inkomst var 44 500 kronor, år 2006.

En titt på hans tidigare verksamheter visar att mannen som nu hänger ut dömda på nätet själv haft samröre med kriminella.

Häger har tidigare varit delägare i kommanditbolag där delägare dömts för grova brott. Bara två veckor innan Lexbase bildades hoppade han av ett annat bolag som riktar in sig på webbproduktion, där en styrelsemedlem dömts för att ha skjutit en person i magen. Den dömde styrelsemedlemmen lämnade företaget innan brottet begicks.

Till Dagens Nyheter uppgav han i går, via Pontus Ljunggren, att nolltaxeringen beror på att ”han varit ute och seglat” och fått ett startkapital som han ”fått låna av anonyma affärsänglar”. Brottsligheten uppger han inte hade något med företagen att göra, de var ”av privat karaktär”, uppger vd:n via sin talesman för tidningen.

Vägrar svara på kritiken

Nu står 26-åringen ensam kvar som ansvarig för sajten sedan Pontus Ljunggren på tisdagseftermiddagen meddelade att han hoppat av projektet, efter att ha blivit mordhotad. Men han vägrar att svara på kritiken som Aftonbladets läsare, Advokatsamfundet, och andra som drabbats av sajtens verksamhet har riktat mot Lexbase.

Under både måndagen och tisdagen har Aftonbladet sökt Jonas Häger, och fått olika löften om intervjuer – som sedan aldrig blivit av.

I stället har företaget valt att svara via ytterligare ett pressmeddelande, som gick ut i samband med att Pontus Ljunggren hoppade av:

”Lexbase förmedlar offentliga uppgifter på ett helt lagligt sätt. Avsikten är att förhindra brott något som glömts i den allmänna debatten", står det i pressmeddelandet.

– Just nu är det ingen som kommer att uttala sig. Utan det är pressmeddelandet som gäller, säger Sandra Kastås, företagets presskontakt.