Simulatorn är en nyckel i utredningen

Publicerad 2014-03-24

Piloten på försvunna MH370 var besatt av sin specialtillverkade flygsimulator.

Han kunde öva landning på 33 000 flygplatser och baser - i alla typer av väder.

– Simulatorspelen är en nyckel i utredningen, säger en källa till nyhetsbyrån Reuters

Sökinsatsen efter det malaysiska Boeingplanet koncentreras nu till ett område i södra flygkorridoren i Indiska oceanen.

Samtidigt inriktar sig polisen allt mer på de båda piloterna Zaharie Ahmad Shah, 53 och Fariq Abdul Hamid, 27. 

I går avslöjade nyhetsbyrån Reuters nya uppgifter om Zaharie Ahmad Shahs flygsimulator som han förvarade i källaren.

Spelade i flera tusen timmar

Apparaten är specialbyggd med hjälp av en amerikansk expert och klassas som en av de mest avancerade som finns att tillgå. Zaharie Ahmad Shah satt enligt utredarna framför simulatorn i flera tusen timmar, skriver Reuters.

Utredarna är speciellt intresserade av simulatorspelet X-plane 10.

– Det är intressant eftersom det var det sista Zaharie köpte. Det är det mest avancerade som finns och inkluderade alla typer av katastrofsituationer och krigsscenarion, säger en källa med insyn i utredningen till Reuters.

– Simulatorspelen är en nyckel i utredningen, säger källan.

I en virtuell cockpit som beskrivs som ytterst avancerad kunde han dessutom öva landningar på över 33 000 flygplatser, oljeriggar och fartyg. Simulatorn hade även en funktion som fick stolen han satt på att röra sig precis som i en riktig cockpit för att efterlikna planets lyft och nedstigning.

FBI undersöker simulatorn

Den 3 februari raderades ett flertal filer från hans simulator. Varför är fortfarande oklart och enligt flera experter verkar det otänkbart att motivet skulle vara för att få mer plats på hårdisken.

Simulatorn beslagtogs redan förra veckan av malaysisk polis vid en husrannsakan i Zaharie Ahmad Shahs bostad. Utredarna har även bett FBI om hjälp att återställa de raderade filerna. En komplett kopia av hårdisken har skickats över till USA men det är oklart när utredningen kan vara färdig.

Ingen av piloterna är i nuläget misstänkt för något brott. Men så sent som i förrgår avslöjade brittiska Telegraph att utredarna är helt inriktade på att MH370 inte råkade ut för en olycka. I stället tror man att någon avsiktligt bröt kommunikationen och tog kontroll över planet. Huvudteorin är att någon avsiktligt styrde planet mot de avlägsna delarna av Indiska oceanen.

– Misstankarna riktas mot piloterna, sa en källa insatt i utredningen till tidningen.

Följ ämnen i artikeln