Finska soldater: "Vi vill komma hem"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

Lämnar Afghanistan
– ersätts av svenskar

HELSINGFORS. 80 finska soldater lämnar Afghanistan för att de tycker att uppdraget är för tufft.

De ersätts av modigare svenskar.

Ett hårt slag mot den finska självkänslan.

Sedan 1945 har alla finnar med modersmjölken fått lära sig att finska män är starka och tuffa, i motsats till svenska män som är mjuka och fega för att deras förfäder inte ens var med om kriget.

I dag står denna grundpelare för den finska mannens självkänsla på hårt prov.

Olägligt för Halonen

Försvarstabens operativa chef för Afghanistan, Veli-Pekka Parkatti, säger i dagens Helsingin Sanomat att viljan att avbryta tjänstgöringen inte handlar om enstaka fredsbevarare.

– Nej, jag har den bilden att största delen av dem anhållit om att få åka hem. Vi har sagt att de får åka i slutet av oktober, i god tid före presidentvalets andra omgång.

För president Tarja Halonen kommer budet om de hemlängtande finländarna olägligt. Ännu på tisdagen försäkrade hon att de ska stanna.

– Vi har skickat fredsbevarare för att övervaka valet och vi stannar tills valet är över.

”Överens med Sverige”

Andra omgången i Afghanistans presidentval arrangeras i november.

Att Halonens löfte bara höll i ett dygn har gett försvarsminister Jyri Häkämies något att förklara.

– För valets andra omgång i Afghanistan spelar hemförlovningen av de 80 finska fredsbevararna ingen roll för vi har kommit överens om att Sverige skickar lika många ersättare, säger Häkämies och låter förstå att allt bara handlar om ett tekniskt utbyte av trötta soldater mot pigga.

Finlands och Sveriges fredsbevarare är en del av Natos Isaf-trupper. De övervakar området Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.