– De vägrade stanna tåget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Jessica tvingades att åka med utan Nathalie, sex veckor

Nathalie, sex veckor, satt kvar i bilen.

Mamma skulle ju bara hjälpa storasyster Thea ombord på tåget i Järvsö.

– De låste dörrarna. Jag hittade inte nödstoppet. Och de vägrade stanna tåget, säger Jessica Högmyr.

Hon rusade i panik till konduktören. Tåget hade knappt börjat rulla. Utanför såg hon lilla Nathalie i barnstolen. Dörren till bilen stod öppen och motorn var igång.

– Stoppet var så kort. Ankomst- och avgångstid var samma, 12.19. Jag skulle bara hjälpa min dotter med hennes tunga väska. Hon skulle till sin pappa i Gävle. De sa inte ens ”ta plats, dörrarna stängs”, säger Jessica Högmyr.

”En nödsituation”

Men tågvärden sa nej till nödstopp. Och eftersom Jessica Högmyr inte hittade det så tvingades hon följa med tåget.

– För mig var det en nödsituation. Och även om det hade kostat mig 5 000 att stoppa tåget så hade jag tagit det, säger hon.

Blev panikslagen

Hon förklarar varför hon lämnade bebisen i bilen.

– Det är så det fungerar ute på byarna. Man vänjer sig vid hur det är där man bor. Jag har inte fått en enda negativ reaktion av folk omkring mig. Ingen tycker att jag varit klantig eller en dålig mamma.

Tågkompaniet är entreprenör på sträckan. Vd Bengt-Erik Johansson säger:

– Det är fruktansvärt olyckligt det som hände. Jag känner naturligtvis stark sympati för föräldrarna och förstår att mamman blev panikslagen.

Ville slå larm

Ett nödstopp innebär att tåget ska evakueras.

– Det hade tagit längre tid än att låta mamman fortsätta med till nästa station där en taxi väntade på henne. Vi var också på väg att ringa SOS alarm för att någon skulle ta hand om barnet, säger Bengt-Erik Johansson.

Men Jessica Högmyr var snabbare. Hon ringde till sin man hemma i Grönås, en mil från Järvsö. Han fick slänga sig i bilen och var på plats hos Nathalie på mindre än tio minuter.

Men det är tveksamt om storasyster vågar åka tåg ensam igen.