Kameror för att säkra fiske

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-12

Tjuvfisket håller på att utarma världshaven – trots att de flesta länder skärper sina lagar kring fisket.

Till stor del beror detta på att fiskebåtarna tar upp mer fisk än de sedan kvoterar in för.

Nu planerar man att komma tillrätta med problemet – med hjälp av kameror.

Svenska fiskeriverket meddelar att man ska inleda ett nytt försök med kameror ombord på fiskebåtar. Anledningen är att man vill ha noggrannare kontroll på hur mycket fisk varje båt egentligen tar upp – och hur mycket som slängs tillbaka i havet.

Vissa fartyg har satt i system att slänga sämre fisk överbord, för att sedan kunna ta upp mer fisk utan att överstiga fiskekvoten. Den slängda fisken vägs alltså inte in i kvoten för hur mycket fisk båten tar ur havet.

Danmark i frontlinjen

Det första pilotprojektet påbörjas nu i Danmark där fyra webbkameror ska monteras på varje fartyg ska vara aktiverade dygnet runt. På vissa fartyg ska man istället ha med en observatör. Tanken är att man ska följa fiskens väg från hav till låda.

Den danska satsningen tillkännages samtidigt som EU-kommissionen planerar ett brett utspel om en "integrerad maritim policy". Det är en ny policy som ska skapa kontroll över fisket, där övervakning mot fiskefusk är en viktig del.

– Att placera kameror eller observatörer ombord på fyra-fem av de cirka 50 större fisketrålarna i Östersjön skulle kunna vara intressant även från svenskt håll för att se utkast och hur man hanterar fisken, kommenterar Peter Funegård, avdelningsdirektör på Fiskeriverkets resursavdelning i Göteborg till tidningen Bohuslänningen.

Det kan också vara aktuellt att installera kameror på svenska fiskebåtar.

– Det skulle också kunna bli aktuellt med övervakning på några av de större fiskebåtarna på västkusten. Några direkt planer finns inte i nuläget eftersom den här typen av undersökningar kostar en hel del att göra, men på sikt är det inte omöjligt, säger Peter Funegård.

Hitta din fotobutik på
nätet

Minimedia

Följ ämnen i artikeln