Experten dömer ut ministern

Uppdaterad 2012-11-27 | Publicerad 2012-11-24

Carl Bildts användande av Gmail döms ut.

Kontot är både en säkerhetsrisk och bryter mot offentlighetsprincipen, enligt experter Aftonbladet pratat med.

– Skickar man känsliga uppgifter på en Gmail-adress bör man få på fingrarna för det, säger Nils Funcke, tryckfrihets­expert.

Bildt borde få på fingrarna enligt Nils Funcke, tryckfrihetsexpert.

Att utrikesminister Carl Bildt skickar mejl via Gmail – i stället för sin tilldelade e-postadress på Utrikes­departementet – är allvarligt, enligt flera experter.

– Känslig information ska inte skickas över Gmail eller Hotmail, den ska vara krypterad. Är den inte det är risken stor att obehöriga kan läsa, säger Magnus Norell, forskningsledare på Utrikespolitiska institut­et med bakgrund inom Säpo och Must.

Det gäller säkerhetsrisken. Men det finns också ett problem med offentlighetsprincipen som säger att all post till utrikes­ministern ska diarieföras.

Direkt olämpligt

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke tycker att det är direkt olämpligt av Sveriges utrikesminister att använda detta kommunikationssystem.

– Felet uppstår i den stund du inte diarieför G-mailet. Därför är det olämpligt att använda privata e-postadresser. Det är så lätt att man missar att diarieföra, säger han och fortsätter:

– Det spelar ingen roll hur stark den första länken i kedjan är om det finns en svag punkt, och det gör det om man lämnar sitt eget system och går ut på till exempel Gmail. Skickar man känsliga uppgifter på en Gmail-adress bör man få på fingrarna för det.