Det här vet Google om dig

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2013-06-10

Företag som Facebook och Google hjälper amerikanska myndigheter att övervaka privatpersoner.

Att skydda sig är svårt, men det går att ta reda på vad internetjättarna vet om dig.

Jag är man, talar svenska och engelska och är mellan 35 och 44 år gammal. Det har Google kommit fram till – baserat på min aktivitet på nätet.

I likhet med flera av de andra stora it-företagen försöker Google bli mer öppet med vilken data det lagrar om sina användare. Frågan är högaktuell efter övervakningsaffären som avslöjats i USA.

Med några enkla klick kan vem som helst undersöka vilka uppgifter företagen lagrar om en själv.

12 312 googlingar

Google har flera tjänster där vanliga användare kan undersöka sina nätvanor. I min kontoöversikt läser jag om de 682 personer jag har haft kontakt med via e-posttjänsten Gmail. Historikavsnittet visar att jag har googlat 12 312 gånger med mitt nuvarande konto.

Jag vill ha mer information och beställer en "aktivitetsrapport" för maj månad. Det tar tjugo minuter, sedan dyker den upp i inkorgen. Där står bland annat att läsa att jag har tittat på 239 videoklipp på Youtube och röstat på ett. Det blev tummen upp.

Gratis är inte gratis

Det kallas ibland för gratissamhället. I takt med att internet blivit allt mer integrerat i vårt vardagsliv har vi vant oss vid att kommunicera utan kostnad. Men företagen bedriver ingen välgörenhet.

– Allt som är gratis är inte riktigt gratis, säger Mikael Ejner, it-säkerhetsspecialist på Datainspektionen.

Han liknar e-post vid vanliga vykort. Man kanske inte behöver skriva om sina hälsobesvär direkt på vykortet, utan nöja sig med att beställa en tid hos doktorn.

– Provar man att skriva ett mejl om sina sjukdomar ser man snabbt att ens leverantör börjar visa reklam som är relaterad till dem, säger han.

Fest från 2008

Under Facebooks sekretessinställningar går det att begära ut all information som det sociala nätverket har lagrat om en. I mitt fall tar Facebook lite längre tid än Google. Det är stora mängder data.

Det utökade arkivet innehåller bland annat information om vilka annonser jag klickat på, vilka vänner jag har tagit bort, och en lång lista över inloggningar, komplett med ip-adresser och klockslag.

En av de första händelserna som finns registrerad är att jag anmält mig till en fest den 17 oktober 2008. Där finns både adress och klockslag antecknat.

”Medveten om avlyssning”

För Mikael Ejner på Datainspektionen kom avslöjandet om övervakning i USA inte som någon större överraskning.

– Vi är medvetna om att det finns lagar runtom i världen som möjliggör avlyssning.

Han säger att det är svårt att värja sig mot bevakningen. Det viktigaste är att vara medveten om hur ens uppgifter behandlas.

– Man får välja vilken information man väljer att skicka med de här tjänsterna. Det är ingen nyhet att information som flödar över nationsgränserna är av intresse för myndigheterna, säger han.