It-genierna är den nya tidens spioner

Publicerad 2013-06-11

De riskerar allt för att avslöja sanningen

Glöm långa rockar och attachéväskor.

Den nya tidens spioner är unga it-snillen som riskerar allt för att avslöja sanningen.

Visselblåsarna Bradley Manning och Edward Snowden har båda orsakat svidande huvudvärk för sin egen regering.

När Edward Snowden kopierade de topphemliga dokumenten visste han att hans liv skulle ta en dramatisk vändning. Ändå tvekade han aldrig. Han packade sina väskor och sa till sin chef och sin flickvän att han behövde vara borta ett par veckor.

Jämförs med Manning

Den 20 maj klev han ombord på planet till Hongkong där han hoppades finna en tillfällig fristad. Han om någon visste att han inte kunde gömma sig undan den amerikanska säkerhetstjänsten.

Det var också därför han i söndags valde att avslöja vem han var. Edward Snowden, en 29-årig it-specialist från Hawaii – läckan bakom de senaste avslöjandena om USA:s ”storebrorsprogram” som övervakar oss alla på nätet.

Många jämför honom med Bradley Manning, den 25-årige ex-soldaten som nyligen åtalats för att ha ”hjälpt fienden” genom att läcka hundratusentals hemliga dokument till Wikileaks.

Unga och begåvade

De är båda unga män som beskrivs som tystlåtna och begåvade och som valt att offra sin egen frihet för att avslöja obekväma sanningar.

Bradley Manning jobbade som dataanalytiker på en armébas i Irak när han bestämde sig för att avslöja militära övergrepp. Mest spridning fick videofilmen från 2007 som visar hur amerikanska soldater skjuter mot en grupp civila.

– Jag trodde att om allmänheten, speciellt den amerikanska allmänheten, fick se detta skulle det väcka en debatt gällande vår militär och vår utrikespolitik och att man då kanske skulle tänka om, sa Manning när militärtribunalen inleddes i början av juni.

Även Edward Snowden tog värvning i armén och var på väg till Irak, men bröt båda benen under en övning och hamnade i stället på underrättelseorganisationen CIA. Trots att han saknar högskoleutbildning klättrade han uppåt och vidare till National Security Agency (NSA) – en av världens mest slutna organisationer.

Där fick han tillgång till topphemliga dokument om hur USA samarbetar med internetjättar som Google och Facebook för att övervaka människor världen över. Politiskt sprängstoff som han valde att lämna över till tidningarna Washington Post och The Guardian.

Nu lever Snowden gömd

Han lämnade därmed också sin familj, en lön på 1,3 miljoner kronor om året och ett hus på Hawaii.

– Jag är villig att offra allt det, för jag kan inte med gott samvete låta USA:s regering förstöra vår integritet och grundläggande friheter för människor runt om i världen med den här massiva övervakningsmaskinen som de i hemlighet bygger, har han sagt till The Guardian.

I dag lever Snowden gömd på ett hotellrum i Hongkong, beställer upp mat till rummet och täcker för dörrspringan med kuddar så att ingen ska kunna avlyssna honom. Han vet att han riskerar att åtalas under samma spionerilag som Bradley Manning.

Den förste personen som åtalades under spionerilagen var militäranalytikern Daniel Ellsberg som 1971 läckte hemliga dokument om USA:s krig i Vietnam. Han riskerade livstids fängelse men släpptes efter att det upp- dagats att regeringen olovligen avlyssnat honom.

I dag är 82-årige Ellsberg den kanske mest högljudda försvararen av Bradley Manning som han beskriver som en hjälte. Nu lyfter han även fram Edward Snowden som en viktig förebild.

– Jag tycker att han har gjort oss en enorm tjänst. Det kan inte överskattas i den här demokratin. Det ger oss en chans att dra oss tillbaka från den här övervakningsstaten som jag befarar att vi har blivit, sa Ellsberg till CNN i söndags.

Edward Snowden säger sig beundra sina båda föregångare, men han anser att det finns viktiga skillnader mellan honom och Manning.

– Jag utvärderade noggrant varje enskilt dokument som jag avslöjade för att försäkra mig om att det låg i allmänhetens intresse. Det finns alla möjliga dokument som skulle kunna få stort genomslag men som jag inte lämnade över eftersom mitt mål inte är att skada människor. Mitt mål är transparens, har han sagt till The Guardian.

Ångrar inte sitt beslut

Snowdens plan är att söka asyl i Island där han tror att han har störst chanser att skyddas av landets yttrandefrihetslagar. Men även om det inte skulle gå vägen så ångrar han inte sitt beslut att avslöja den amerikanska övervakningen.

– Jag känner mig lugn med att det var värt det. Jag ångrar ingenting.