Rättegång om mordet på Susanne inleds

Publicerad 2013-06-19

Den tidigare vd:n sköt sin ex-sambo Susanne Hasselsjö i ryggen med ett hagelgevär.

Han nekar till mord och hävdar att det var en olyckshändelse. I dag startade rättegången mot honom i Göteborgs tingsrätt.

Den mordmisstänkte mannen såg lugn och samlad ut när rättegången inleddes vid niotiden i morse. Han erkänner att han tagit livet av 45-åriga Susanne Hasselsjö men förnekar mord och hävdar att det var en olyckshändelse - att han bara skulle skrämmas genom att peka gevärspipan mot ryggen på Susanne.

– Han har inte avsiktligt velat skada eller ta livet av målsäganden, säger mannens advokat Peter Nolby som yrkar på att brottet ska bedömas som grovt vållande till annans död.

Åklagaren: "Tydligt motiv"

Men åklagaren Gabriella Lundh menar att den 51-årige mannen med uppsåt mördat Susanne genom att skjuta henne i ryggen och i ansiktet med ett avbrutet hagelgevär.

– Han har haft ett tydligt motiv till att döda Susanne. Han har inte kunnat acceptera att Susanne har lämnat honom och inlett en ny relation. Han tycker också att Susanne har lurat honom på pengar, säger Lundh.

Redan kvällen före mordet körde mannen upp till radhusområdet Högsbohöjd i Göteborg där han hade tagit reda på att hennes nya pojkvän bodde. Han såg att Susannes bil stod parkerad där.

Sköts två gånger

Morgonen därpå körde han tillbaka dit vid sextiden, innan han visste att Susanne behövde åka till jobbet. Han såg henne vid frukostbordet tillsammans med sin nya pojkvän.

När paret lämnade radhuset och gick mot bilarna stod 51-åringen där och väntade, beväpnad med ett avsågat hagelgevär. Han sköt Susanne i ryggen från nära håll och därefter i ansiktet.

– Han kom fram, jag såg honom, det är hennes exman. Hon är skjuten i ansiktet och i ryggen. Va fan, det är inte klokt, sa Susannes pojkvän i det förtvivlade samtalet till SOS Alarm, kort efter dödsskjutningen.

Han och en annan man på plats inledde hjärt- och lungräddning.

– Det går inte att blåsa in, hon är sönderskjuten i munnen, sa han till SOS-sköterskan.

Samtalet spelades upp i rätten och hela tiden satt den åtalade mannen med blicken stadigt fäst mot åklagarsidan. Enda gången han vek undan blicken var när åklagaren visade bilder på Susannes döda kropp.

Blir märkbart berörd

Åklagaren spelade sedan upp en rekonstruktionsfilm där den åtalade mannen pekar ut platsen där han sköt Susanne. Han blev märkbart berörd och grät, både på filmen och i rättegångssalen.

– Jag vet inte om jag klarar det här. Det känns oerhört obehagligt alltså, säger han på filmen.

Rättegången avbröts en kort stund och under resten av filmen tittade mannen bort.

Tre åtalspunkter

Den åtalade mannen arbetade som verkställande direktör i en ingenjörsfirma fram till mitten av 00-talet. För sex år sedan brakade hans tidigare äktenskap ihop och han tappade successivt fotfästet i tillvaron.

Han och Susanne Hasselsjö hade enligt flera vittnen en "kaotiskt" relation, fylld av svartsjuka och hotfulla gräl. Susanne hade polisanmält mannen två gånger, för ofredande och misshandel, men inga åtgärder vidtogs. Hon ansökte om kontaktförbud, men nekades.

En dryg månad senare hittades Susanne död på parkeringen i Högsbohöjd. Hennes ex-sambo greps tre timmar senare efter en biljakt. Tiden innan mordet hade mannen kartlagt hennes vanor, spårat hennes telefonsamtal och placerat en GPS på hennes bil.

I dag inleddes huvudförhandlingarna mot mannen som står åtalad för mord, olaga hot och skadegörelse.