Strängare straff för fel i vården

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-09

Hägglund: ”3000 dödsfall hade kunnat undvikas”

Vårdpersonal som gör fel ska straffas hårdare.

Enligt förslag till ny patientsäkerhetslag blir det lättare att dra in legitimationen för vårdpersonal.

– Man kan tänka sig att fler legitimationer dras, säger Göran Hägglund.

Göran Hägglund vill få till strängare regler för svensk vårdpersonal.

Vid en presskonferens i dag presenterade socialminister Göran Hägglund (KD) förslaget om en ny patientsäkerhetslag som nu läggs fram för lagrådet.

"3000 dör i onödan"

– Inom trafiken dödas varje år 450 personer och 25 000 personer skadas. Inom vården drabbas varje år 100 000 patienter av en undvikbar vårdskada och cirka 3 000 avlider till följd av vårdskador som hade kunnat undvikas, säger Göran Hägglund.

Regeringen föreslår att det ska bli lättare för patienter som känner sig felbehandlade att anmäla.

– Patienten behöver inte veta vem eller vad som har brustit i behandlingen, det räcker att anmäla handlingen som sådan. Då är det myndigheternas sak att leta rätt på problemet.

Hårdare straff

Straffen för vårdpersonal som har gjort fel föreslås bli hårdare.

Läkare och sjuksköterskor som inte sköter sitt arbete riskerar att bli av med legitimationen eller att få arbeta på prov under tillsyn av Socialstyrelsen i tre år. Systemet med prövotid och indragna legitimationer finns redan i dag, men skärps nu.

– Det blir något lättare både att besluta om prövotid och återkalla legitimation därför att du får fler grunder, säger Petra Zetterberg Ferngren, departementssekreterare på socialdepartementet.

Systemet med erinran och varning tas bort, i stället får Socialstyrelsen utökad möjlighet att rikta kritik.

Fler leg kan dras in

Vårdpersonal har rätt att överklaga beslut om prövotid och indragen legitimation, men enligt lagförslaget finns ingen möjlighet att överklaga kritik.

Det har många remissinstanser varit kritiska till.

– Därför ska vi titta på möjligheter att överklaga, både för patienter, enskilda yrkesutövare och vårdgivare, säger Petra Zetterberg Ferngren.

Enligt Göran Hägglund kan förslaget leda till att fler legitimationer dras in.

– Syftet är att det ska bli färre (som dras in), men man kan tänka sig att det är fler legitimationer som dras kortsiktigt nu, säger han.

"Prövotid effektivare än varning"

Socialstyrelsen är positiv till det nya lagförslaget:

– Vi får helt andra möjligheter att jobba med prövotidsbestämmelserna. Det är mer effektivt än att en läkare till exempel får en erinran eller varning, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef vid Socialstyrelsen, som även var sekreterare i själva patientsäkerhetsutredningen.

Även Läkarförbundet välkomnar lagrådsremissen.

– Vi tycker att det är ett bra förslag på det stora hela, som kan förbättra säkerheten för patienterna, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Den nya patientsäkerhetslagen planeras träda i kraft den 1 januari 2011.

ANNONS