"Ett brott mot Europakonventionen"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-16

Sverige utvisar kristna irakier – trots Europadomstolens uppmaningar

Europadomstolen vill att utvisningarna av framförallt kristna irakier ska ställas in.

Men i Sverige fortsätter tvångsutvisningarna.

– Det är ett brott mot Europakonventionen. Det som pågår mot de kristna i Irak är en etnisk rensning, det är vad de skickas tillbaka till, säger Cecilia Wikström som sitter i rättsliga utskottet i Europaparlamentet.

Tidigt i morgon lyfter ett plan med asylsökande irakier som vistats i Norge, Sverige och Danmark mot Bagdad.

Den senaste tiden har situationen försvärrats för de kristna i Irak, som är en minoritet i landet. En al-Qaida-grupp har meddelat att det är fri lejd på kristna och flera blodiga attacker har skakat Bagdad den senaste månaden.

"Brott mot Europakonventionen"

På grund av det har Europadomstolen begärt att utvisningarna ställs in åtminstone fram till den 24 november. Men i Sverige fortsätter utvisningarna.

– Utvisningen av kristna irakier är ett brott mot Europakonventionen. Här trotsar vi en hel domstol och jag kan för mitt liv inte förstå varför. De flesta länder i Europa följer Europadomstolens uppmaning men inte Sverige, säger Cecilia Wikström som sitter i rättsliga utskottet i Europaparlamentet och som arbetar med flyktingfrågor i Europaparlamentet.

– Jag vet vad som väntar de kristna irakierna när de kommer tillbaka. Systematisk förföljelse, de kommer fördrivas från sina hem, de kommer inte få jobb, det är en stigmatisering vi inte kan drömma om. Det folk inte fattar är att där kan deras religion kosta dem livet.

"Måste tyvärr tillbaka"

Mikael Ribbenvik är rättschef på Migrationsverket. Han säger att varannan person som söker får asyl i Sverige.

– Men det bygger hela tiden på en individuell prövning. De som vi bedömer inte har något skyddsbehov måste tyvärr åka tillbaka.

I Nederländerna har man stoppat alla utvisningar till Irak, då invandrarministern fattat ett övergripande beslut. För Migrationsverkets är det dock omöjligt att göra, även om det finns risk för att ett land skulle destabiliseras

– Vi kan inte säga från Migrationsverkets sida, då vi inte kan göra politiska överväganden. Vissa länder kan ta den typen av storpolitiska beslut, men där ser konstitutionen annorlunda ut.

Stoppa – omdelbart

Däremot finns fortfarande möjligheten för personer som riskerar utvisning att begära en överprövning. Men det innebär att varje enskild asylsökande måste vända sig till domstolen i Strasbourg för att få stopp på en hotande utvisning.

– Om Europadomstolen vill titta på ett ärende och begär att vi stoppar det så gör vi det.

Cecilia Wikström tycker att Sverige borde stoppa alla utvisningar – omedelbart.

– Alla känner inte till sina rättigheter. Om inte Migrationsverket eller en duktig advokat talar om för dem att de får stanna om de vänder sig till Europadomstolen, hur ska de veta det då, säger hon.